Za návštěvu pohotovosti 500 korun. Nemocnice chtějí zvýšit poplatek

Lékaři na urgentních příjmech a pohotovostech často nevědí, kam dřív skočit. Jejich práci navíc ztěžují lidé, kteří přichází do nemocnic s banalitami. Například v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je takových lidí podle lékařů zhruba 20 procent ze všech příchozích.

"V posledních letech přibývá například pacientů, kteří nemají praktického lékaře. Pro ty je nejjednodušší přijít na urgent, kde se nemusí nijak registrovat," popsal primář Urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Michal Pisár.

[chooze:article;value:540450]

Výskyt různých zneužívačů navíc zdravotníky často frustruje. "Zdravotníci denně slyší věty typu ‚Šel jsem kolem, tak jsem si říkal, že se zastavím, protože mě už týden bolí hlava. Nebo ‚Jsem tady s maminkou, tak bych potřeboval pořešit i sebe. Najdou se i pacienti, kteří berou dva dny antibiotika a v noci se přijedou zeptat, jestli si lékaři myslí, že fungují dobře," popsala mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.

"Jedním z vrcholů byla paní, která spolkla kousek plomby a přivezla ji záchranná služba," uvedl primář Pisár.

Poplatek 500 korun

Kvůli lidem, kteří přes urgentní příjem řeší banality, musí déle čekat i pacienti se skutečnými problémy. Ve Zlíně proto navrhují zvýšit poplatek za pohotovost, který se neměnil od roku 2015 a činí momentálně 90 korun, na 500 korun. "Třísku nebo klíště by si pak doma každý vytáhl sám. Nebo si koupil léky proti bolesti v lékárně," uvedla Lipovská.

S takovou částkou souhlasí i v Brně a Praze. "Pokud by to mělo odradit zneužívače pohotovostní služby, tak částka 500 korun by mohla být dostačující," sdělila tisková mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavlína Hořicová pro TN.cz. V Brně na urgentu činí podíl pacientů, kterým by stačilo ošetření od praktického lékaře, zhruba 10 až 15 %. 

Ve Fakultní nemocnici v Motole je takových pacientů dokonce zhruba 30 %. Odhaduje to primář oddělení urgentního příjmu Jiří Karásek. I on by tak byl pro zvýšení poplatku. "Podle mého názoru by se měl poplatek zvýšit na cca 500 korun," uvedl pro TN.cz.

[chooze:article;value:533044]

Do řádu stokorun by poplatek rádi zvedli i v Jihlavě. "Ke zneužívání pohotovostí a urgentních příjmů dochází, to je naprosto bez debat. Zvýšení poplatku za pohotovost je určitě jednou z možností, jak alespoň částečně vyselektovat ty, kteří službu zneužívají," sdělila tisková mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová pro TN.cz.

​Proti zvýšení poplatku není ani pražská Všeobecná fakultní nemocnice (VFN), kde urgentní příjem zneužívá odhadem čtvrtina pacientů. "Je možné, že jeho zavedení by pomohlo tomu, aby pacient vyhledal, pokud je to možné, nejprve svého praktika a až poté mířil na specializované pracoviště nebo na urgentní příjem," uvedla mluvčí VFN Marie Heřmánková.

[chooze:poll;value:5f5cfd973da926f6f355fce711796ee04e83da47]

​V Mladé Boleslavi odhadují, že zhruba 30 % pacientů na urgent nepatří. Tamním nemocnicím by ovšem zvýšení poplatku pravděpodobně příliš nepomohlo. Důvodem je podle tiskové mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Hany Kopalové složení populace v regionu. Na Mladoboleslavsku totiž pracuje hodně cizinců bez praktického lékaře.

Ministerstvo o problému ví

Ministerstvo zdravotnictví ví, že se nemocnice s tímto problémem potýkají. Řešení je ovšem podle něj komplikované. "Nastavení nějakých striktních opatření, například bariér přístupu k péči (ať již finančních či organizačních) je spojeno s rizikem, že se někdo k péči nedostane, i pokud ji skutečně potřebuje," uvedl mluvčí Ondřej Jakob pro TN.cz.

Ministerstvo proto neplánuje zvýšit stávající poplatek ani zavést nové poplatky. Své plány prý směřuje ke zlepšení organizace systému. "Například chceme dát zdravotním pojišťovnám více možností, jak ovlivňovat čerpání péče jejich pojištěnci. Zároveň provazujeme systém pohotovostí a urgentních příjmů, aby na každém urgentním příjmu fungovala i lékařská pohotovostní služba, která bude ošetřovat lehčí pacienty a nebude tak docházet k přetěžování urgentních příjmů," popsal Jakob některé z návrhů.

Ústecký kraj je kousek od epidemie. V Nemocnicích hrozí úplný zákaz návštěv:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.