Za pár hodin v exotice. Tady se můžete vyhnout vánočnímu šílenství

Pokud chcete utéct před vánočním shonem někam do tepla, Omán je ideální řešení. Na jihovýchodním cípu Arabského poloostrova objevíte po sedmi hodinách letu exotický ráj, kde se dobré skutky dějí na počkání. V sultanátu žije jen pět miliónů obyvatel, což vás může ve srovnání s dvacetimiliónovou Káhirou dostat.

Omán je plný překvapení a tím se liší od jiných turistických destinací, kde přesně víte, co můžete čekat. Sice vás tam neohromí moderní architektura jako třeba v Dubaji nebo tyrkysové moře, které je pýchou severního Egypta. V Ománu budete vás ale zaujmou přírodní krásy, omamné kultury a vřelé chování místních, pro které nebudete jen obyčejným turistou, ale váženým hostem. 

[chooze:article;value:529642]

​"Omán je bezpečný a jedinečný. Místní jsou schopní, dobře vzdělaní a kvalifikovaní. Mezi přednosti Ománu patří rozmanitost přírodních zdrojů, historie, bohaté dědictví, skutečné a jedinečné zážitky, které můžeme turistům nabídnout. Nekopírujeme ostatní. Máme svůj vlastní směr s gastronomií a místními obyvateli," popsal zástupce tamního ministerstva turismu (Ministry of Heritage & Tourism) Khalid Al Azri.

Omán přitahuje turisty i strhující proměnou, kterou prošel za posledních 50 let. Před rokem 1970 bylo v celé zemi jen pět kilometrů zpevněných silnic, jedna nemocnice bez lékařů a jedna škola pro 25 chlapců. Pak ale na trůn nastoupil sultán Kábús bin Saíd, který začal napravovat zkázu po svém otci a brzy se stal miláčkem národa. Během své vlády otevřel hranice a příjmy z ropy investoval do infrastruktury, školství a zdravotnictví.

[chooze:article;value:529625]

​Současnou stabilitu země a její ekonomiky odráží ománská měna rijál, která má jednu z nejvyšší hodnot na světě. Omán ale přesto zůstal autentický a nezkažený. Lidé si tam pomáhají navzájem a nevydělávají na turistech. Například do národních parků můžete zadarmo a nikdo po vás nebude chtít bakšiš.

Všichni respektují daná pravidla, a proto je i v zemi nulová kriminalita. "Naprosto bezpečné místo. Když třeba necháte peněženku někde na stole, v hypermarketu nebo v kavárně, odejdete, za dvě hodiny se vrátíte, najdete ji na svém místě. Takže Omán můžu doporučit pro ženy, které cestují samy, a také pro rodiny s dětmi," doplnila delegátka CK Blue Style Jitka Dvořáková. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.