Za pohotovost minimálně 2 000 korun. Zoufalství nemocnic roste

Zdravotníci se na pohotovostech stále častěji setkávají s lidmi, kteří rozhodně nemají akutní problémy. Návštěvu pohotovosti si pletou s návštěvou svého praktického lékaře a navíc bývají mnohdy agresivní. Podle nemocnic, které redakce TN.cz oslovila, je takových lidí někde až 30 %. 

Řada nemocnic by proto ráda výrazně zvýšila poplatek za návštěvu pohotovosti, který se neměnil od roku 2015 a činí 90 korun. Opakovaně byla zmiňována například částka 500 korun. Tématu se redakce TN.cz věnovala již v tomto článku. Redakci se ale následně ozvaly ještě další nemocnice potýkající se se stejným problémem. Některé by poplatek zvedly ještě víc, a to dokonce až na minimálně dva tisíce korun. 

Takovou představu má například nemocnice v Kladně, kterou počet zneužívačů pohotovosti velmi trápí. "Poslední dobou vzrůstá i počet pacientů, kteří si pro neurgentní záležitost (nachlazení, febrilie, jednoduchá bolest) neváhají zavolat záchrannou službu. Dokonce si ji zavolají, zdá-li se jim, že v čekárně budou čekat dlouho – odejdou domů a zavolají záchranku," popsala tisková mluvčí oblastní nemocnice Kladno Olga Oliveriusová pro TN.cz.

[chooze:article;value:540610]

Procento zneužívajících se v Kladně liší dle oboru. "Souvisí to jistě s nefunkční primární péči, kdy část praktických lékařů pacienty spíše jen rozesílá do odborných ambulancí, či do nemocnice. Jako v každém oboru života – vytrácí se osobní zodpovědnost," uvedla mluvčí.

Devadesátikorunový poplatek za pohotovost je podle ní příliš nízký. "Pacienti na námitku, proč například v noci přichází s několikadenní záležitostí, odpovídají, že 90 korun zaplatili, tak ať to neřešíme. Adekvátní částka by byla tak od 2 000 korun výše," dodala Oliveriusová.

​Pro zvýšení poplatku by byli i ve Znojmě. "Jsou pacienti, kteří v rámci pohotovosti jdou s potížemi, které nejsou akutní a které by zcela jistě byly řešitelné v rámci běžných ordinačních hodin u praktického lékaře. Jedním z důvodů může být i relativně malý poplatek za pohotovost. Je třeba seriózně a věcně začít debatu o zvýšení poplatku. Přesnou částku je těžké sdělit, ale měla být násobně vyšší než dnes, aby vůbec splnila svůj původní regulační účel," myslí si náměstek ředitele pro léčebně preventivní péči a tiskový mluvčí Nemocnice Znojmo Pavel Jajtner.

[chooze:article;value:537339]

Trend zneužívání urgentních příjmů zaznamenávají i nemocnice v Plzeňském kraji. Hlavní důvody jsou prý dva. "Pacient nemá možnost nebo není adekvátně ošetřen svým praktickým lékařem a v nemocnici mu jde primárně o náhradu této nedostatečně poskytované péče. Zadruhé pacient využívá méně frekventovaný čas provozu urgentního příjmu, respektive noční provoz, aby buď nemusel zbytečně čekat u svého lékaře nebo aby nemusel za svým lékařem v době, kdy je například v práci," vysvětlil mluvčí organizace Nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Také podle něj již 90korunový regulační poplatek nemá žádný regulační dopad. 

Podobně mluví i v Ústeckém kraji. "Sledujeme neustálý nárůst těchto pacientů již od epidemie covidu a v současné době se dá říci, že minimálně 20 % pacientů přichází na urgentní příjem s neakutními, často chronickými potížemi," uvedl pro TN.cz Tomáš Petr z Krajské zdravotní nemocnice Ústeckého kraje. Zvýšení poplatků je podle něj ve hře již delší dobu. "Už minimálně rok se to mezi odbornou lékařskou veřejností řeší, v posledních měsících velice intenzivně," dodal Petr. 

Shoda napříč republikou

O zvýšení poplatku se shodují nemocnice napříč Českou republikou. V Praze, Brně i Zlíně dokonce všichni uvádějí stejnou částku. "Pokud by to mělo odradit zneužívače pohotovostní služby, tak částka 500 korun by mohla být dostačující," sdělila tisková mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavlína Hořicová pro TN.cz. 

[chooze:poll;value:5f5cfd973da926f6f355fce711796ee04e83da47]

​Ve Fakultní nemocnici v Motole pohotovost podle primáře urgentního příjmu Jiřího Karáska zneužívá zhruba 30 % pacientů. "Podle mého názoru by se měl poplatek zvýšit na cca 500 korun," uvedl pro TN.cz.

Ministerstvo změnu nechce

Ministerstvo zdravotnictví ale navzdory zoufalství nemocnic změnu poplatku neplánuje. "Nastavení nějakých striktních opatření, například bariér přístupu k péči (ať již finančních či organizačních) je spojeno s rizikem, že se někdo k péči nedostane, i pokud ji skutečně potřebuje," uvedl mluvčí Ondřej Jakob pro TN.cz.

Obavy o ohrožení života přitom nejsou nutné. Poplatek za návštěvu pohotovosti totiž nemocnice pacientům odpouštějí, pokud se ukáže, že stav daného člověka vyžaduje hospitalizaci. Poplatek dále neplatí skupiny pacientů, které jsou vyjmenované v zákoně. Patří mezi ně děti z dětských domovů, osoby v hmotné nouzi a při nízkých příjmech i osoby umístěné v sociálních ústavech, domovech pro seniory nebo zdravotnických lůžkových zařízeních. 

Nemocnice se momentálně potýkají i s dalším problémem. Ústecký kraj je na hraně epidemie (5/2/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.