Za pomluvy novinářky musí Trump zaplatit odškodné přes 83 milionů dolarů, rozhodla porota

Po necelých třech hodinách dospěla devítičlenná porota k rozhodnutí, že Trump by měl Carrollové za svá znevažující veřejná prohlášení z roku 2019 zaplatit odškodné přes osmnáct milionů dolarů, informuje CNN. Jedenáct milionů dolarů z této částky je odškodné za poškození její pověsti a 7,3 milionu dolarů připadá na citovou újmu.

Bývalý prezident by měl také zaplatit dalších 65 milionů dolarů jako represivní náhradu škody za to, že při výrocích o Carrollové jednal se zlým úmyslem, rozhodla porota. Trump při závěrečné řeči právní zástupkyně Carrollové opustil soudní síň a zpět se vrátil až při proslovu svého obhájce. Od soudu poté odešel ještě před vynesením verdiktu poroty.

[chooze:article;value:537665]

Porota měla protentokrát za úkol pouze určit výši odškodného, protože Trump již byl v jiném procesu z pomluvy uznán vinným. Ten se později na sociální síti Truth nechal slyšet, že se proti rozsudku odvolá a označil jej za "naprosto směšný".

https://twitter.com/CNN/status/1751001849723798007

"Naprosto směšné! S oběma verdikty plně nesouhlasím a proti celému tomuto Bidenem řízenému honu na čarodějnice zaměřenému na mě a Republikánskou stranu se odvolám. Náš právní systém se vymkl kontrole a je využíván jako politická zbraň. Vzali mu všechna práva vyplývající z prvního dodatku. TOHLE NENÍ AMERIKA!," napsal Trump.

Jeho právnička Alina Habba novinářům po vynesení rozsudku řekla, že verdikt "páchne" a případ označila za "porušení našeho soudního systému". Carrollová to při odchodu ze soudní budovy nekomentovala.

Tento případ je jedním z několika soudních sporů, kterým během své nadcházející prezidentské kampaně musí Donald Trump čelit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.