Za převaděčství až osm let. SPD je proti vládnímu návrhu, ten podpořilo i ANO

Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zaskočila zamítavá reakce SDP na vládní návrh, který má mimo jiné zpřísnit tresty za převaděčství. "Ono se totiž Okamurově spolku víc hodí občany neustále strašit, než aby se aktivně podíleli na přísnějším trestání těch, kdo na skutečném neštěstí uprchlíků vydělávají," uvádí Rakušan. Boj proti ilegální migraci považuje za jednu z vládních priorit.

Za převaděčství by nově mělo hrozit dvou až osmileté vězení kromě například propadnutí majetku. Posuzováno mimo jiné bude, jestli byli migranti vystavováni nějakému ponižujícímu jednání. Návrh prošel v dolní komoře parlamentu prvním čtením a teď míří do sněmovních výborů.

[chooze:article;value:490603]

​Poslanci SPD mají pro své zamítavé stanovisko vysvětlení. "Nám nešlo o zpřísnění trestů, v tom návrhů je celá řada dalších věcí a nám některé z nich vadí. Mimo jiné se umožňuje snadnější přísun migrantů ze třetích zemí a s tím problém máme. Návrh jsme proto vládě navrhli dopracovat," říká pro TN.cz poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

A výhrady má i jeho kolega z poslaneckého klubu Jaroslav Bašta (SPD). "Vadí mi, že ten návrh obsahuje zmínku o evropském občanství, takový termín vůbec neexistuje," vysvětluje Bašta.

[chooze:article;value:480936]

​Naopak druhá sněmovní opoziční strana, tedy hnutí ANO vládní návrh podporuje, přestože se Fialův kabinet snažilo nedávno svrhnout. "Navýšení trestů převaděčům je podle nás dobré, protože by mělo mít odrazující účinek. Zatím tam byly často jen nízké peněžité tresty třeba s pokutou ve výši dvaceti tisíc korun," připomíná pro TN.cz poslanec Jiří Mašek (ANO).

"Pokud chceme cílit na převaděčské trasy, tak se musíme zaměřit i na samotné převaděče," staví se za návrh poslanec Martin Exner (STAN). Ten je členem Výboru pro bezpečnost, který bude návrh projednávat.

Migranti využívají hustých lesů na hranicích. Policii je pomáhají objevit drony:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.