Za rok odpracují i 15 měsíců. Šéf ČLK se změnami v důchodech nesouhlasí

Kdo přesluhuje a pracuje i v důchodovém věku, by měl mít nějaké zvýhodnění, přestože s tím vládní návrh reformy důchodů nepočítá, míní šéf stavovské organizace českých lékařů.

"Například někteří chirurgové díky svým zkušenostem velice dobře operují i po sedmdesátce, ale je to opravdu velmi individuální. Lékaři však kvůli obrovskému počtu přesčasových hodin dosáhnou teoreticky důchodového věku o několik let dříve," uvádí pro TN.cz prezident ČLK Milan Kubek.

[chooze:article;value:553345]

Co si myslíte o připravovaném zvyšování věku pro odchody do důchodu? Jak zvládnou některé profese například lidé, kterým se bude blížit sedmdesátka?

Je pravda, že se dožíváme stále vyššího věku, ovšem stále větší část života jsou lidé nemocní. Vyšší věk dožití umožňuje hlavně pokročilejší zdravotnictví a už mnohem méně třeba nějaký zdravější životní styl. Když se prodlouží věk odchodu do důchodu, řada lidí ještě předtím odejde například do invalidních důchodů. Naopak je určitě dobré nějak motivovat ty, kteří už nárok na důchod sice mají, ale pracovat chtějí, třeba způsobem nějakého dalšího zvýhodnění. Součástí toho vládního návrhu důchodové reformy ale naopak je, že těm, kdo odpracují další roky navíc, se důchody navyšovat nebudou.

Jak je to třeba s lékaři ve vyšším věku? Dokdy jsou schopni vykonávat svou práci?

To je opravdu velmi individuální. Například někteří chirurgové velice dobře díky svým zkušenostem operují i po sedmdesátce, ale je to opravdu velmi individuální. Lékaři však kvůli obrovskému počtu předčasových hodin dosáhnou teoreticky důchodového věku o několik let dříve. Za rok neodpracují 12 měsíců, ale třeba 15, a měli by tedy za to mít nějaké zvýhodnění, nějaký bonus k důchodu a tak podobně. To jsme se snažili řešit jako ČLK.

Důchodový systém je ale kvůli stárnutí populace dlouhodobě neudržitelný…

Něco se samozřejmě s tím důchodovým systémem dělat musí. Když nejsme schopní vybírat daně a stovky miliard zisků odchází do ciziny na různých dividendách a zisku firem, chybí i odvaha pro více propopulační politiku.

Jednou z možností pro občany jsou různá důchodová připojištění.

Co dnes ušetříte, ale za 20 let nebude mít žádnou cenu. Potřebujete průběžný systém, a aby tu stále byli lidé, kteří budou vydělávat a platit sociální i důchodové pojištění a daně. Když ty lidi nemáte, tak s tím samozřejmě problém je. Ta problematika je strašlivě složitá.

Pozdější důchody, méně peněz. Vláda schválila Jurečkovu reformu (30/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.