Za rychlé doručení balíku si musí lidé připlatit. Jinak mohou čekat i týdny

Televizi Nova před nedávnem kontaktoval divák, pan Josef z Českých Budějovic, s tím, že už tři týdny čeká na balík od České pošty. Ta se hájila tím, že na místě dlouhodobě eviduje nedostatek zaměstnanců. Situace se vyřešila a panu Josefovi byl balík nakonec doručen. Více si můžete přečíst v tomto článku na TN.cz.

Není ale jediný, kdo má s doručováním balíků takovou zkušenost. V rámci toho se redakce TN.cz obrátila na Českou poštu a požádala ji o objasnění několika otázek. Například toho, zda má pošta stanovenou lhůtu, do kdy musí balík doručit.

[chooze:article;value:509138]

​​Do kdy musí Česká pošta doručit balík?

Při obyčejném poslání balíku Česká pošta nemá stanovenou lhůtu, do kdy musí doručit balík. Podle mluvčího Iva Vysoudila ale po přijetí zásilky učiní pokus o její "co nejrychlejší" doručení. "Zásilky se v převážné většině doručují následující pracovní den po předání České poště," řekl Vysoudil.

Dobu doručování ale prý ovlivňuje celá řada faktorů. Například u zásilek poslaných jako "balík do ruky" je v poštovních podmínkách uvedeno, že Česká pošta "učiní pokus o dodání zásilky" obvykle následující pracovní den po dni podání. Přesně stanovená lhůta ale není.

[chooze:article;value:509114]

​Co dělat, když chci, aby byl balík doručen rychle?

Ačkoliv přesně stanovená lhůta pro doručení balíku není, je možné jeho dodání urychlit. Člověk si ale za to musí připlatit, a to zakoupením služby "Garantovaný čas dodání". Takové zásilky pak má pošta doručit nejpozději do 14. hodiny následujícího pracovního dne po podání zásilky.

Pošta nabízí i službu Express Mail Service (EMS), která má zajistit rychlou přepravu dokumentů a zboží. Cena se pohybuje od 149 korun do 269 korun podle rozměru zásilky. Služba "Garantovaný čas dodání" stojí podle ceníku České pošty 60 korun.

[chooze:article;value:504526]

​Jak mám řešit, když na balík čekám dlouho?

Délka doručování balíku nehraje podle Vysoudila roli v nároku na odškodné. Majitelem zásilky je totiž až do jejího doručení odesílatel. Pokud si odesílatel zaplatil EMS nebo službu "Garantovaný čas doručení" a lhůta pro doručení nebyla dodržena, pak má odesílatel nárok na reklamaci v podobě vrácení částky za službu, nebo alespoň její části.

Pokud ale na doručení balíku čekáte vy v roli příjemce, žádného odškodnění se nedočkáte. To, kde se vaše zásilka zrovna nachází, můžete sledovat na stránkách pošty. "Pokud má adresát pochybnosti o porušení Poštovních podmínek, měl by se v takových případech obrátit na odesílatele s žádostí, aby uplatnil reklamaci," uzavírá Vysoudil. Jiná možnost není.

Pošta hledá nové zaměstnance. Přesto však plánuje zrušit spoustu míst:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.