Za situaci na letištích může i Evropská unie, tvrdí spolumajitel Smartwings

Pražské Letiště Václava Havla eviduje v posledních dnech velké množství zpožděných příletů a odletů. "Měli jsme asi tři hodiny zpoždění. Letěli jsme z Bulharska z Varny. Bylo to zmatené, pak nám někdo dal půl litr vody a balený croissant," stěžovali si cestující. Další turisté čekali ještě déle. "Strašné. Když jsme letěli do Bulharska tak čtyři hodiny, když jsme letěli z Bulharska, tak tři," řekli.

"Ta zpoždění samozřejmě stále jsou. Bohužel v tomhle případě letiště nic samo udělat nemůže. My se samozřejmě snažíme dodržovat nasmlouvané sloty, ale pokud je nějaký vnější faktor, který nemůžeme ovlivnit, jako je například přetížený letový provoz, tak jak to bylo teď o víkendu v Turecku, tak s tím bohužel nemůžeme nic dělat," reagovala mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divišová.

Největší problémy jsou u tureckých spojů. Mnohahodinová zpoždění ale hlásí cestující po celé Evropě. O zkušenosti se dělí i na sociálních sítích. "Gratuluji letišti v Curychu! Prakticky ani jeden let na čas, to je docela působivé," napsal jeden z uživatelů.

[chooze:article;value:562986]

"Všechny lety v Evropě mají obrovské zpoždění kvůli "omezením letového provozu", kvůli kterým tisíce lidí uvíznou v letadle na několik hodin bez možnosti přistání. Cestování v létě v Evropě = noční můra," uvedl na síti X naštvaný turista.

Cestující si stěžují především na letecké společnosti. Ty naopak hází vinu na letový provoz a letištní personál. "Letecká společnost Smartwings před pár dny učinila výzvu k okamžité reakci na současný stav evropského řízení letového provozu. Neboť dochází k výraznému narušování letových plánů a lety nabírají mnohahodinová zpoždění, která jsou mimo kontrolu leteckých společností," uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

"Ryanair a mnoho dalších evropských leteckých společností se kvůli špatnému řízení evropského letového provozu opakovaně potýká se zpožděním svých letových řádů a rušením letů," sdělil Neal Mcmahon, provozní ředitele aerolinky Ryanair.

[chooze:article;value:562932]

​"Někde za to může přehuštěný letový provoz, který nepočítal s takovým provozem, jaký v létě nastal. Z části za to mohou letecké společnosti, které neměly žádnou rezervu z hlediska času. Ve chvíli, kdy se jim jedno letadlo zpozdí, tak nastane ten dominový efekt, který stále narůstá, narůstá a narůstá," dodal předseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

"Za to, že stovky lidí zůstaly bez svých zavazadel, může několik vnějších faktorů. Jedním z nich je přetížení vzdušného prostoru nad Evropou, který generuje velkou míru zpoždění, a dále kumulace provozu do silných špiček," řekl v rozhovoru pro televizi Nova člen představenstva pražského Letiště Václava Havla Martin Kučera. Podle jeho slov sice letiště očekávalo větší počet cestujících. "Překvapila nás ale míra a dynamika zpoždění, která je bezprecedentní," dodal Kučera. 

"Současná situace je způsobena třemi bezprecedentními faktory. Za prvé ti, kteří řídí letový provoz, absolutně nezvládají situace. Za druhé je to bezprecedentní postoj Turecka za řízení letového provozu nad svým územím a jako poslední je to, jak jsou evropská letiště přeplněná. Právě proto dochází k situacím, ve kterých se teď nacházíme," sdělil v televizi Nova spolumajitel letecké společnosti Smartwings Roman Vik. Za jednoho z hlavních viníků této situace pak označil Vik i Evropskou unii.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.