Za školení úředníků v Bruselu dá vláda příští rok o 20 milionů víc

Více kontaktů, dovedností a zkušeností s evropskou legislativou. To si od navýšení rozpočtu na stážisty slibuje vláda.

"Česko v té oblasti dlouhodobě zaostávalo a předcházející vlády se moc nestaraly o to, abychom měli dostatečné zastoupení našich lidí v evropských institucích. Výsledkem je, že to zastoupení je nižší a hůře se nám potom pracuje s tou evropskou legislativou," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Osmdesát miliónů korun má jít konkrétně na vyslání zaměstnanců české státní správy do Bruselu, na přípravu lidí, kteří by v evropských institucích chtěli pracovat dlouhodobě, a také na posílení spolupráce s Čechy, kteří už v evropském parlamentu pracují.

[chooze:article;value:498294]

Podle opozice se tím ale Fialova vláda českým občanům pouze vysmívá. "Vláda by podle mého názoru neměla navyšovat peníze na byrokracii, ale měla by naše české peníze dávat našim občanům na boj s drahotou," myslí si Tomio Okamura (SPD).

"Pokud budeme schopni vyslat více expertů, tak se to určitě České republice vrátí, abychom to dali do kontextu rozpočtu, tak tam se jedná o navýšení o dvacet miliónů korun a máme stamilionové schodky," tvrdí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Česko má dlouhodobě problém se zapracováním evropských směrnic do českých zákonů. Aktuálně hned 17 směrnicím uběhla lhůta pro přijetí a státu tak hrozí pokuty. I to by prý zkušenosti z evropských institucí mohly urychlit a změnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.