Za smrt dítěte jenom pokuta. Válková cupuje návrh vlády na zmírnění trestů

V krajním případě by novela předkládaná ODS mohla znamenat i to, že by pachatel mohl získat peněžitý trest i za takové zločiny, jako je znásilnění, vražda nebo třeba atentát. Zejména kvůli tomu novela rozpůlila společnost. Podle Válkové ale ODS novelu v aktuálním znění nemůže obhájit.

Problém by mohly představovat právě závažné trestné činy. "Využiji to k apelizaci, aby vypustili takové partie i možnosti, byť teoretické, které by změnily hodnotový systém. A to jsou třeba věci jako opuštění dítěte nebo svěření dítěte do péče někoho jiného s následkem smrti dítěte. To žádné odškodnění nevykompenzuje. I kdyby byly sebemimořádnější okolnosti," argumentovala Válková.

[chooze:article;value:553819]

​Podle Vávry má ale novela i pozitiva. Jedním z jeho hlavních argumentů pro novelu je to, že v České republice je nízká kriminalita. "Podíváme-li se objektivně na to, jak vypadáme ve srovnání s Německem, Rakouskem, Nizozemím, tak jsme oproti nim rozhodně bezpečnější země. Je tady násobně menší pravděpodobnost, že vás někdo přepadne, oloupí," vyjmenovává.

Válková ale tvrdí opak. "Já bych si dovolila nesouhlasit s tím, že my srovnáváme třeba kriminalitu v Rakousku nebo v Německu s Českou republikou, ale globálně. Ale v Německu a Rakousku jsou naše přestupky už trestnými činy. Tam pojedete načerno tramvají a je to už trestný čin," říká.

Novela má svá negativa i podle Vávry. "Má se začít intenzivně pracovat s těmi bagatelními trestními činy. Ty drobné jako krádeže v obchodech, které konkrétního občana primárně neohrožují, trestáme minimálně šesti měsíci nepodmíněné. To je úplně absurdní trestní sazba," upozorňuje.

[chooze:article;value:553592]

​Změna zákona by navíc mohla prohloubit rozdíly ve společnosti. Hrozila by situace, kdy taková legislativa rozdělí společnost na ty, kteří si mohou dovolit trestně konat a kteří nemohou. V návrhu je totiž napsáno, že peněžitý trest soud neuloží, je-li zřejmé, že by byl nedobytný.

"Ten chudší pachatel, když to takhle vyjádříme, ten ho nedostane. Kdyby ho dostal, musí se přeměnit na nepodmíněný trest. Zámožnější pachatel si může dovolit toho nejlepšího advokáta, který má nejvyšší pravděpodobnost, že dostane nejlepší výsledek. Takže sociální nerovnost tady vždycky bude, ale neměli bychom ji novelami prohlubovat," uzavírá Válková.

Návrh novely je nyní v připomínkovém řízení a je otázka, v jaké podobě se dostane k prvnímu čtení v Poslanecké sněmovně. 

Podívejte se na záznam celého pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.