Za smrt miminka v babyboxu nikdo nepyká. Obvinění personálu bylo staženo

O stažení obvinění personálu bratislavské nemocnice informoval web tvnoviny.sk, kterému informaci potvrdila mluvčí nemocnice Zuzana Čižmáriková. Zaměstnance Národního ústavu pro dětské choroby vyšetřovatel obvinil letos v únoru, a to z nedbalosti. Prokurátor ho nyní zrušil kvůli nedostatku důkazů. 

Aktuálně tak v souvislosti se smutným případem není obviněný nikdo. Vyšetřování nadále pokračuje. Od tragédie přitom uplynul už téměř rok. Novorozený chlapeček byl do hnízda záchrany, které je obdobou českého babyboxu, odložen loni v dubnu (o případu jsme informovali v tomto článku). Ve schránce měl ležet několik dní, než tam zemřel. 

[chooze:article;value:489372]

​Pracovníci nemocnice si odloženého miminka nevšimli proto, že jim údajně nefungovala signalizace. Podle Čižmárikové je babybox už opravený, zdravotnické zařízení ho ale stále nespustilo. "Hnízdo záchrany stále není spuštěné, z naší strany je ale po technické stránce plně funkční a přímo napojené na dvě pracoviště, a to oddělení urgentního příjmu a neonatologickou kliniku," sdělila televizi Markíza. 

"Stále čekáme na revizi ze strany dodavatele a revizní zkoušky," doplnila. Technické úpravy mají zabránit tomu, aby se podobný případ zopakoval. Kdo a jestli vůbec někdo ponese odpovědnost za smrt chlapečka, je zatím nejasné. 

K tragédii se loni vyjádřil i zakladatel sítě babyboxů v Česku Ludvík Hess:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.