Za smrt u porodu doma nejsem zodpovědná, tvrdí jejich zastánkyně

"Jako porodník s 28letou praxí říkám, že nikdy a nikdo není schopen dopředu říct, že se jedná o porod, kde nemůže nastat komplikace," zdůraznil hned na začátku diskuze primář porodnice v Praze-Podolí Hynek Heřman.

Zákon ale porody doma umožňuje. "Ideálně pokud má rodička u sebe kvalifikovaného zdravotníka, minimálně porodní asistentku, nejlépe dvě," říká k této problematice dula a zakladatelka spolku Juno Moneta Petra Langová. "Potom je takový porod podle statistik bezpečný," dodává. Přiznala ale, že sehnat porodní asistentku je problém.

Podle Heřmana ale, v případě, že u takového porodu nastanou komplikace, ženy přijíždějí do nemocnice zbytečně pozdě. "Jsou tam potom dopady na nemocnost nebo úmrtnost pro ty novorozence," zdůraznil. Dvojnásobně se podle něj u porodů doma zvyšuje riziko úmrtí novorozence, trojnásobně riziko jeho postižení.

Ženy k porodům doma podle něj často vede špatná zkušenost z nemocnice. Zdůraznil ale, že se české porodnictví za poslední léta proměnilo.

[chooze:article;value:537292]

S tím ale Langová příliš nesouhlasí. "Problém je už při samotném vstupu do porodnice, kdy je žena oddělena od blízké osoby, kterou chce mít u sebe. Nejsou jí sdělena rizika preventivních intervencí, ale musí s nimi udělit souhlas. Když ho neudělí, vyhrožují jí, že tam nemůže rodit, přitom ji podle zákona přijmout musejí," tvrdí s tím, že podobně znějících stížností dostala stovky.

"Ano, nikdy to nebude domácí prostředí. Můžeme ale nabídnout maximální bezpečnost a maximální snahu o to, aby z porodnice odešla zdravá matka i dítě," kontroval Heřman. Zdůraznil však, že žádný lékařský zákrok není bez rizika.

Jeho tvrzení ovšem Langová opět odmítla. Podle ní může za problémy při porodech právě z velké části stres, který ženám zdravotnická zařízení způsobují. "Komplikace v porodnicích jsou vyvolané intervencemi zdravotníků," nechala se slyšet. Následně však nebyla schopna vysvětlit, z jakých dat vychází.

Zároveň také přiznala, že za případné úmrtí dítěte způsobené komplikacemi u domácího porodu by se zodpovědná necítila. Veškerá zodpovědnost, zákonná i osobní, je podle ní na matce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.