Za stáčení tachometru hrozí obří pokuty. Úřady to ale skoro neřeší

Naposledy se legislativa, která měla stáčení tachometrů zabránit, zpřísňovala v roce 2018. Počet podvodů se ale nijak zásadně nesnížil. Kromě vyšších trestů nezafungoval ani tehdy zavedený systém, kdy mají stanice STK při technických kontrolách porovnávat stav tachometru se stavem při předchozí kontrole a nesrovnalosti nahlašovat krajům.

"Plzeňský kraj od roku 2018 nezaznamenal nahlášení případu stočeného tachometru," sdělila mluvčí kraje Eva Mertlová. Stejně je na tom například úřad Středočeského kraje nebo Kraje Vysočina. Resort dopravy chce proto v kontrolách přitvrzovat. Volá po tom i opozice.

"Změny, které chystáme, spočívají zejména ve společném postupu i spolu s krajskými úřady pro ještě intenzivnější kontrolu STK. Další změny se budou týkat elektronizace celé agendy," prozradil Kupka.

[chooze:article;value:523158]

"Bychom měli ten zákon upravit, aby v tom větší roli sehrály správní úřady, nebo ti, kteří s registrem pracují," myslí si poslanec Martin Kolovratník (ANO). 

I když se o nutných změnách mluví i ve Sněmovně, věci se zatím hýbají velmi pomalu. "Je to jedno z témat, které chci vzít na podvýbor pro dopravu," sdělil místopředseda poslaneckého klubu hnutí STAN Ondřej Lochman. Řešit by tuto problematiku chtěl v lednu či únoru.

Problémem je i klesající počet kontrol autobazarů. Prý i proto, že jsou namáhavé. "Jedná se o technicky náročné a velmi důsledné kontroly," uvedl mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

[chooze:article;value:520533]

"Přibydou kontroly jak ze strany České obchodní inspekce, to je výsledek dohody s Jozefem Síkelou (ministr průmyslu a obchodu, STAN), a přibydou i kontroly na straně ministerstva dopravy a krajských úřadů," avizoval Kupka.

Jenže vše zatím zůstává jen v úrovni slibů. Každý měsíc, kdy změny nepřichází, tak čeští řidiči kvůli nákupu aut se stočeným tachometrem přijdou odhadem o 80 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.