Za útok na americký Kapitol dostal bývalý vůdce Proud Boys 22 let

Jde o zdaleka nejdelší trest, který byl v rámci rozsáhlého trestního stíhání za výtržnosti z 6. ledna 2021 vynesen. Zakladatel další americké krajně pravicové protivládní milice Oath Keepers Stewart Rhodes, který byl odsouzen za spiknutí v samostatném případu, dostal dosud nejdelší trest 18 let.

The Guardian uvádí, že devětatřicetiletý Tarrio, který kdysi působil jako národní předseda této krajně pravicové extremistické skupiny, a tři jeho poručíci byli v květnu washingtonskou porotou usvědčeni ze spiknutí s cílem zablokovat předání prezidentské moci v naději, že Donald Trump zůstane v Bílém domě i poté, co republikánský prezident prohrál volby v roce 2020.

[chooze:article;value:520444]

"Ten den porušil naši dosud nepřerušenou tradici pokojného předávání moci," řekl podle agentury AFP soudce Timothy Kelly během téměř čtyřhodinového slyšení v hlavním městě USA. Tarrio, který se samotné vzpoury v Kapitolu nezúčastnil, byl hlavním terčem vyšetřování, které se stalo největším v dějinách amerického ministerstva spravedlnosti. 

https://twitter.com/guardian/status/1699200918930042950

Soudce uvedl, že Tarriova nepřítomnost ve Washingtonu 6. ledna posloužila určitým strategickým účelům, neboť mu umožnila pokusit se "izolovat" od toho, co se odehrávalo v americkém Kapitolu. Navzdory tomu měl Tarrio na události toho dne "mimořádný vliv", uvedl Kelly.

Soudce prohlásil, že nevidí žádné známky toho, že by Tarrio projevoval lítost nad tím, za co byl odsouzen, a dodal, že je nutné vyslat signál ostatním, aby se podobné věci už neopakovaly. Nicméně dodal, že nevěří, že by Tarrio chtěl někoho zabít, a řekl, že neuloží tak vysoký trest, jak požadovala prokuratura. Tarriovi původně hrozilo až 33 let za mřížemi.

Když Tarrio stanul před soudcem, tak prohlásil, že poslední rok a půl se snažil přijít na to, jak se ocitl na tomto stupni vítězů. "Dne 3. listopadu 2020 se stalo něco, co jsem nikdy nečekal můj kandidát prohrál. Měl jsem pocit, že mi bylo něco osobně ukradeno. Každý mediální kanál, na který jsem se obrátil, mi řekl, že můj pocit je oprávněný."

Tarriův právník Nayib Hassan řekl novinářům před soudní budovou, že "uctivě nesouhlasí" s rozhodnutím soudce. "Zaskočilo nás to," prohlásil Hassan a dodal: "Od toho je odvolací proces."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.