Za výbuch Kachovky mohou Ukrajinci, důkazy nemám, prohlásil Putin

[chooze:gallery;value:32048]

​V Chersonské oblasti zaplavila voda z protržené přehrady 21 tisíc domů. S ubývající vodou se na dně vodní nádrže postupně odkrývají historické artefakty, které po sobě zanechaly pochodující armády, které se přes Ukrajinu převalily v průběhu staletí.

Ze zničení přehrady se navzájem obviňují Rusové i Ukrajinci. Vladimir Putin v úterý přiznal, že nemá důkazy pro své obvinění. Podle něj se ale Ukrajincům nějak podařilo hráz zničit.

"Sice jsme na přehradě nezaznamenali žádné velké výbuchy, ale faktem je, že mnohokrát cíleně zasáhli vodní elektrárnu Kachovka pomocí HIMARSů (druh raketometu, pozn. red.). A o tom to celé je. Možná tam něco nastražili, nevím, možná tam opět něco bezvýznamného přidali," reagoval ruský prezident.

[chooze:article;value:508955]

​Voda z vypuštěné přehrady už teď chybí v Záporožské elektrárně, kde má chladit jaderný reaktor. Za ukrajinským prezidentem proto v úterý přijel šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi, který by měl zamířit i do okupovaného zařízení. "Jsem velmi znepokojený, protože se samozřejmě jedná o problém. Navíc poměrně blízko elektrárny probíhají aktivní boje. Sám tam budu několik hodin, ale pak svůj tým opustím. Snažíme se, aby naše přítomnost byla co nejviditelnější, aby nedošlo k jaderné havárii," uvedl.

Kvůli záplavám zemřelo sedmnáct lidí a přes osmdesát jich je v nemocnici. Podle ekologů se navíc ve vodě v zaplavené oblasti našly bakterie cholery.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.