Moderní bydlení

Za zpackanou digitalizaci už lidé skončili před soudem. Bartošovi to ale nehrozí

Zpackaná digitalizace stavebního řízení by se podle odborníků dala přirovnat k vývoji aplikací na výplatu sociálních dávek. Tento projekt ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) byl až dosud považován za největší IT průšvih státu.

"Došlo přesně k témuž případu, kdy se do toho několik let lily miliardy a pak se najednou zjistilo, že ten systém nejde opravit," popsal politolog Lukáš Valeš. Dva tehdejší náměstci, Vladimír Šiška a Jan Baláč, kvůli projektu stanuli před soudem.

[chooze:article;value:578844]

​Šiška, kterého obvinili z korupce, skončil dokonce ve vězení. Baláč u soudu vyvázl s podmínkou za machinace s jednou ze zakázek.

"Někdy to odnesou náměstci, kteří jsou za ty systémy zodpovědní, většinou to vyšumí. Ale nemáme zatím příklad, že by ministr, který je za celou věc zodpovědný pouze politicky, nesl i tu odpovědnost trestněprávní nebo hmotněprávní," řekl Valeš.

Jinými slovy, v případě projektu MPSV bylo zjištěno podezření na korupci a nekalé hospodaření, u digitalizace stavebního řízení se nic takového neprokázalo. A pouze za politickou odpovědnost Ivan Bartoš podle odborníků u soudu skončit nemůže.

[chooze:article;value:578903]

​"Myslím si, že Ivan Bartoš za tuto kauzu před soudem určitě nestane. Musela by být prokázána nějaká osobní odpovědnost Ivana Bartoše za nějaká majetková selhání," myslí si politolog Jiří Pehe.

"Některé politické strany uvažovaly o tom, že by odpovědnost politiků za správu státního majetku daly do zákona, ale zatím bych k tomu byl skeptický," doplnil Valeš. V případě, že bude zahájeno vyšetřování, muselo by během něj dojít k novým poznatkům, které by byly natolik závažné, že by vedly k odsouzení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.