Zabití vosy vás může stát balík. Pokuty se u sousedů šplhají do milionů

Až na 65 tisíc eur, v přepočtu přes 1,5 milionu korun, se může v Německu vyšplhat pokuta za zabití vosy. Podle spolkového zákona na ochranu přírody patří k ohroženým druhům, píše portál Polsat News.

"Jako takové je není dovoleno úmyslně plašit, chytat, zraňovat nebo zabíjet," upozornil Německý svaz na ochranu přírody (NABU).

Půl druhého milionu za to zatím nikdo nezaplatil. I tak už ale německé úřady pokut rozdaly několik, zatím nejvyšší dosáhla 10 tisíc eur. To je téměř 240 tisíc korun.

[chooze:article;value:506580]

Na německém území je zhruba 600 různých druhů vos, bodnout člověka může jen osm z nich a vážné zdravotní riziko představují dva druhy. Podle NABU není možné ani svépomocí ničit či přemisťovat jejich hnízda. Pokud představují hrozbu, musí se o to postarat odborník.

Pasti na vosy pak mohou používat jen provozovny a prodejny s jídlem. "Přestože je jejich prodej v Německu legální, použití pro soukromé účely je zákonem zakázáno," dodal NABU.

[chooze:article;value:504154]

Vosy jsou podle odborníků nesmírně důležité pro životní prostředí, připomněl web Yahoo Finanzen. Ve městech zabíjejí mouchy, které přenášejí nebezpečné nemoci. Pomáhají také v boji proti škůdců a podílejí se na opylování květin a stromů.

V Česku mezi ohrožené druhy nepatří, a tak za jejich zabíjení nehrozí žádný trest.

Teplé počasí nahrává bodavému hmyzu (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.