Zabránili jsme atentátu na Zelenského, tvrdí Ukrajinci. Zadrželi podezřelou

Ukrajinská bezpečnostní služba v pondělí podle britského listu The Guardian uvedla, že zadržela informátorku obviněnou z napomáhání Rusku při plánování útoku na prezidenta Volodymyra Zelenského při jeho návštěvě v povodněmi zasaženém území.

Deník informuje, že šlo o ženu, která se snažila zjistit itinerář cesty Zelenského do Mykolajivské oblasti.

[chooze:article;value:516680]

​Ukrajinská bezpečnostní služba SBU podle listu zveřejnila obrázek ženy zadržované maskovanými důstojníky v kuchyni, stejně jako obsah několika telefonních zpráv a ručně psaných poznámek o vojenské činnosti.

Agenti, kteří se dozvěděli o aktivitách ženy pracující pro Rusy, ji údajně po odhalení ihned nezadrželi, aby se jim podařilo zjistit více podrobností o aktivitách domnělých atentátníků.

"Zadržená pochází z malého města Ochakiv v Mykolajivské oblasti a dříve pracovala na tamní vojenské základně. Údajně fotografovala různá strategická místa a snažila se získat informace od svých osobních kontaktů. V případě odsouzení za činy, ze kterých je podezřelá, jí hrozí až 12 let ve vězení," uvádí britský list.

[chooze:article;value:516720]

​Volodymyr Zelenskyj byl od vypuknutí války v jeho zemi ohrožen na životě již nejméně dvanáctkrát, jak uvádí web Politico. Několik týdnů po začátku invaze z loňského února se k němu dokonce opakovaně přiblížili čečenští bojovníci podporovaní ruskými zpravodajci. A o atentát se mělo pokusit také komando žoldáků z Wagnerovy skupiny. Všechny útoky se podařilo ukrajinským bezpečnostním silám odrazit.

Ukrajina oficiálně počítá se scénářem, při kterém by Zelenskyj přišel o život, detaily ale nejsou z pochopitelných důvodů známé.

Ukrajina asi bude moci opět vyvážet obilí do Polska a dalších států. Některé země s tím nesouhlasí (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.