Začal boj o konsolidační balíček. Opozice podá přes 60 pozměňovacích návrhů

V Poslanecké sněmovně začala další schůze. Lze očekávat, že bude rozhodně velmi bouřlivá. Poslanci totiž budou projednávat řadu zákonů a část z nich je předmětem vleklých sporů mezi vládní pětikoalicí a opozičními stranami.

Na prvním místě je takzvaný konsolidační balíček, kterým chce vláda ozdravit stav veřejných financí. Kontroverzní úpravy zákona už dříve byly předmětem rozsáhlých opozičních obstrukcí, které trvaly i několik dní.

[chooze:article;value:519703]

Součástí balíčku, který jde do druhého čtení, jsou například změny v sazbách DPH, kde mají místo tří sazeb být jen dvě ve výši 12 a 21 procent, navýšení firemních daní nebo snížení národních dotací.

Opozice s vládním návrhem ostře nesouhlasí. Jen během této schůze chtějí poslanci stran ANO a SPD podat dohromady více než 65 pozměňovacích návrhů. "Vláda může šetřit i jinde a jinak," tvrdil poslanec a předseda SPD Tomio Okamura.

Na programu schůze jsou kromě kontroverzního konsolidačního balíčku desítky návrhů na novelizaci zákonů. Mezi nimi je například návrh na zavedení práva na platbu v hotovosti do Listiny základních práv a svobod nebo úprava ústavního zákona, která by rozšířila vládní pravomoci ohledně vysílání českých vojáků do zahraničí.

[chooze:minuta;value:8c9f69c7-4e75-4d95-9413-7b01d171a193]

Podívejte se na reportáž o nadcházejícím boji ve Sněmovně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.