Začal boj o místa v mateřských školách. Ve městech už kapacity nestačí

Blížící se zápis řeší rodiče po celém Česku, ve větších městech ale kapacity mateřských škol často nestačí. "Dostatek míst určitě asi nebude pro nové uchazeče, protože děti můžeme přijmout jenom do kapacity, kterou máme. To je sto dětí a volných míst je asi 24. Minulý rok jsme měli přes 130 přihlášek a brali jsme taky kolem 30 dětí," říká zástupkyně pardubické MŠ Kamarád Ivana Hermannová.

Řada rodičů se snaží místo rezervovat pro své dítě dopředu. Například na dnech otevřených dveří. Rodičům, jejichž děti se do školky nedostanou, nabízí jako alternativu dětské skupiny. Ty jsou ale výrazně dražší.

Rozložení kapacit ve školkách je napříč republikou velmi nerovnoměrné. Zatímco ve velkoměstech mají často volné kapacity jen pro předškoláky, v některých regionech na venkově mají každoročně v mateřských školách spoustu volných míst.

[chooze:article;value:542336]

​"Třeba v Moravskoslezském kraji a v jiných krajích, ve kterých ta migrace jde prostě opačným směrem, to znamená, že počty těch dětí jsou menší už nyní," uvádí jako příklad analytik PAQ Research Karel Gargulák.

Podle demografické prognózy navíc bude v následujících letech výrazně klesat porodnost. Odlehlejším školkám, které mají už nyní menší počet předškoláků, by tak mohla hrozit likvidace. "To jsou ta místa, kde ty školky reálně prostě pravděpodobně zaniknou. Protože ty obce je nebudou mít možnost vlastně dofinancovávat ze svých rozpočtů," dodává Gargulák.

Rodiče by tak museli dítě vozit do města, kde jsou ovšem už nyní školky plné. Ministerstvo školství proto vyzývá radnice, aby místa zachovaly. "Ministerstvo školství apeluje na zřizovatele mateřských škol, aby i přes klesající populační křivku v budoucnu tato místa nerušili, ale využili je jiným způsobem," říká Emanuel Vittek z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva. Letos by v Česku mělo být na 111 tisíc tříletých dětí. K zápisům jich podle odhadů ministerstva školství půjde zhruba 96 tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.