Začal boj o nejvyšší funkce v EU. Prezidenti a premiéři vybírají nové vedení

Evropská rada, tedy prezidenti a premiéři členských států, volí svého předsedu na dalších pět let. Zároveň mají pravomoc jmenovat vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a nominovat předsedu Evropské komise.

Předseda Evropské rady

Náleží mu plat v přepočtu téměř 800 tisíc korun měsíčně. V současnosti se mluví o tom, že by do křesla mohl usednout bývalý portugalský premiér António Costa.

[chooze:article;value:560650]

"Svolává schůzi Evropské rady, připravuje její program a také v tomto ohledu může výrazně ovlivnit, co se projednává dříve, co později," popsal bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Předseda Evropského parlamentu

Personální změny tuto pozici spíše nečekají a funkci nejspíše znovu získá současná předsedkyně Roberta Metsolaová. Jde hlavně o ceremoniální roli, předseda nemá zvláštní pravomoce ani plat.

Předseda Evropské komise

Jde o jediného předsedu, který má moc tvořit a podávat legislativní návrhy. To, kdo usedne do čela Evropské komise, podle mnohých nebude žádné velké překvapení. Vzhledem k výsledku voleb je pravděpodobné, že další mandát připadne současné předsedkyni Ursule von der Leyenové.

[chooze:article;value:557022]

Plat je totožný s předsedou Evropské rady, například ale důchod získá předseda Evropské komise královský, téměř čtyři procenta z platu za každý odpracovaný rok. Ke křeslu náleží i příspěvek na reprezentaci nebo příspěvek na bydlení ve výši bezmála 100 tisíc měsíčně.

Jaké by měly být schopnosti eurokomisaře, rozebral politolog Lukáš Valeš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.