Začal drsný boj o alimenty. Soukup bude muset sáhnout hluboko do kapsy

Rozchod jednoho z nejsledovanějších párů českého showbyznysu nebude úplně jednoduchý. Jejich společná dcera Rozárka má totiž nárok na alimenty. A pokud děvčátko zůstane se svou mámou, čeká miliardáře Soukupa povinnost platit výživné, dokud nebude Rozárka schopná postavit se na vlastní nohy.

Český občanský zákoník říká, že dítě by mělo mít minimálně shodnou životní úroveň jako rodič, který platí výživné. "To u vysokopříjmových lidí samozřejmě neznamená, že bude dítě dostávat milionové alimenty, ale pokud například odcestuje Soukup třikrát za rok na luxusní dovolenou, tak by měl své dceři posílat dost peněz, aby i ona měla na takové dovolené," vysvětlila daňová poradkyně a specialistka na alimenty Veronika Mindlová.

[chooze:article;value:520684]

Alimenty by měly také reflektovat potřeby dítěte. "Pokud by Hanychová kupříkladu zaměstnávala chůvu, aby jí pomohla s výchovou, měl by na ni Soukup přispět. A vzhledem k tomu, že má Soukup pravděpodobně vyšší příjmy, tak by měl pokrýt větší část výdajů na chůvu," doplnila Mindlová.

Rovnost životní úrovně může pro Soukupa představovat oříšek. Může se totiž stát, že v rámci zajištění, že Rozárka bude mít stejné životní podmínky, bude muset obětovat jeden ze svých bytů, aby se do něj mohla jeho dcera i expartnerka nastěhovat.

To však záleží na dohodě, kterou spolu Soukup a Hanychová uzavřou. "Soud tuto povinnost obvykle neukládá. Nicméně pokud společně uzavřou dohodu o výživném, tak jejím obsahem může být prakticky cokoliv," sdělila Mindlová.

Právě dohoda o výživném je asi nejvhodnějším řešením, jak složitou situaci po rozchodu rodičů řešit. "Dohoda má tu výhodu, že je flexibilnější a snáze uspokojí zúčastněné strany. Rodiče mohou využít služeb mediátora, který jim pomůže nastavit si potřeby jejich i jejich dítěte a podle toho se dohodnout bez zbytečného konfliktu," poradila Mindlová.

[chooze:article;value:517804]

Ministerstvo spravedlnosti na svých stránkách zveřejňuje doporučení, kolik procent z čistého měsíčního příjmu by měl rodič dávat na výživné. U jednoho dítěte do pěti let činí tento podíl 14 procent. "Je ale třeba mít na paměti, že jde o doporučení, které je navíc kalibrované na průměrný příjem. Soukupovy alimenty pravděpodobně takto vysoké nebudou," upozornila Mindlová.

Výživné navíc může do budoucna ještě růst s tím, jak rostou potřeby dítěte. U středoškoláka už je doporučený poměr 20 procent čistého příjmu. Pokud ale budou alimenty od začátku dostatečně vysoké, aby s nimi Hanychová bez problémů dokázala utáhnout i Rozárčinu školu, tak se navyšovat nemusí.

Soukup může navíc alimenty snížit i tím, že bude plnit své otcovské povinnosti. "Vliv má samozřejmě i to, jak se o to dítě budou starat. Pokud s ním bude trávit čas a budou mít dceru třeba ve střídavé péči, pak už se tam ty alimenty snižují," doplnila Mindlová.

Žilková se pochlubila vnukem. Syn Agáty Hanychové roste jako z vody (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.