Začal festival Smetanova Litomyšl. Představí rekordní počet koncertů

Mezinárodní operní festival ročně navštíví dvacet tisíc návštěvníků a letos se čeká rekord. Rekordní bude i počet koncertů, a to padesát. Postupně zahraje přes tisíc hudebníků. Uši pohladí deset oper, osm z nich bude Smetanových. "Jde o sborová díla, klavírní díla, zazní jeho symfonické skladby," řekl umělecký ředitel festivalu Marek Šulc

V Klášterních zahradách zahrají základní umělecké školy i konzervatoře. Po rekonstrukci za dvacet pět milionů korun se otevírá byt, kde se před 200 lety skladatel narodil a skladby skládal už v pěti letech. Nábytek je dobový, sháněl se od Berlína po Budapešť.

[chooze:article;value:495933]

"Když už byl hluchý, posledních deset let života, tak napsal třetinu svých děl," řekl ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš.

Dochoval se i notový zápisník, který skladatel nedal 22 let z ruky a kam si zaznamenával své hudební nápady. Na gramatiku se tehdy moc nehledělo, do sešitu si napsal, že na hudební part přišel při cestě z Litomyšle a po "m" dal měkké i. Mezi exponáty je i věc, která tam zdánlivě nepatří. Jeho otec totiž miloval zbraně a když se Bedřich narodil, vyhrál shodou okolností střeleckou soutěž.

Z obývacího pokoje se stal hudební sál, kde třináctiminutový animovaný film doprovázejí Smetanova díla. Svátek opery je zasazený do kulis historického města a areálu zámku, který je od roku 1999 na Seznamu památek UNESCO.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.