Začal soud s majiteli White Islandu. Sopka tam zabila 22 lidí

Záběry, na kterých se lidé snaží dostat co nejrychleji pryč od ničivého vulkánu, před necelými čtyřmi lety obletěly celý svět. Více než dvěma desítkám se to nepodařilo.

Celý incident teď míří k soudu. Podle žalobců totiž nenese podíl na obětech pouze ničivý živel, ale také tři bratři, jejichž rodina tzv. Bílý ostrov se sopkou vlastní už skoro sto let. Muži zároveň provozují společnost, která zprostředkovává turistické zájezdy.

"Cestující z výletních lodí, kteří byli na ostrově, když sopka vybuchla, nedostali před cestou žádné zdravotní ani bezpečnostní instrukce. Žádné. Neměli žádnou příležitost k tomu, aby se rozhodli, zda chtějí riskovat cestu do kráteru aktivní, nepředvídatelné sopky," říká žalobkyně Kristy McDonaldová. 

[chooze:article;value:405484]

​U soudu se promítaly i dosud neviděné záběry erupce. V tu chvíli nikdo v místnosti ani nedutal. Od roku 2019 se k ostrovu žádná loď s turisty už nevydala. Obviněným hrozí několikamilionové pokuty.

Velmi lákavá je pro turisty například i islandská sopka Fagradalsfjall, která vybuchla v pondělí po sérii velmi silných zemětřesení. Láva na povrchu nabízí úchvatnou podívanou. "Všechno se teď vyvíjí velmi rychle, jak už jsme zvyklí z předchozích erupcí. Máme z toho opravdu radost," popsal situaci na místě fotograf a svědek erupce Joe Shutter.

Vulkán se nachází jen 30 kilometrů od hlavního města Reykjavíku a k jeho erupcím dochází pravidelně. Poslední byla před 11 měsíci. Vše se zatím obešlo bez jakýchkoliv komplikací.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.