Začal soud se šéfkou běloruské opozice. Za vlastizradu a další činy jí hrozí 15 let

V srpnu 2020 pár dní po zmanipulovaných prezidentských volbách demonstranti požadovali jediné, a to okamžitou rezignaci autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Ten se u moci drží už více než čtvrtstoletí.

Protesty, jaké komunistický režim v Bělorusku dlouho nepamatuje, vyvolaly výsledky voleb, ve kterých se lídryně exilové opozice Cichanouská navzdory oficiálním výsledkům prohlásila za vítězku. Teď v zemi čelí obviněním z velezrady, pokusu o převzetí moci a vedení extremistické organizace. Souzena bude v nepřítomnosti.

[chooze:article;value:450536]

"Byla jsem každý den svědkem toho, jak lidi mlátí, jak mučí vězně ve vězeních. Máte v sobě tolik vzteku a bolesti, ale víte, že fyzicky pro to nemůžete nic udělat. A ta bolest je ve vás pořád," uvedla Cichanouská.

Cichanouská, která teď žije v exilu v litevském hlavním městě Vilniusu, uvedla, že neočekává, že soud bude spravedlivý. Soudní proces označila za frašku. Hrozí jí až 15 let vězení.

Za mřížemi v roce 2020 skončil i manžel Cichanouské Sjarhej, který je odsouzený k 18 letům vězení. Podle tamních soudů je zodpovědný za organizaci masových protirežimních protestů a podněcování ke společenské nenávisti.

"Poslední dva měsíce strávil na samotce. Je to velmi malá cela bez postele a bez denního světla. Je tam zima," popsala Cichanouská. Podle lidskoprávních aktivistů je v běloruských věznicích drženo na 1 500 protirežimních aktivistů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.