Začala astronomická zima. Česko sužuje silný vítr, hrozí povodně i bouřky

V pátek ráno jsme se probudili do astronomické zimy, jejíž start doprovodí četné bouřky. Slunce vstoupilo do znamení Kozoroha a nastal zimní slunovrat. 

Přes Česko budou přecházet sněhové přeháňky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu budou pod výškou 400 metrů spíše dešťové nebo smíšené. Teploty během dne se budou pohybovat mezi 1 až 5 stupni Celsia. Celý den nás bude také doprovázet čerstvý vítr s nárazy kolem 70 km/h, v Čechách odpoledne přechodně až 90 km/h.

Během soboty pak bude do jihozápadní poloviny pronikat teplejší vzduch, který s sebou přinese déšť. V severovýchodní polovině území má naopak sněžit. Celkově budou srážky za sobotu místy vydatné. V neděli se teplý vzduch rozšíří i na zbytek území a citelně se oteplí. Sníh bude velmi rychle roztávat. 

[chooze:article;value:533739]

V Krkonoších hrozí lavina

Nepřízeň počasí jsme mohli pocítit hned v pátek ráno. V Krkonoších vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí. Za posledních 48 hodin tam napadlo až 70 centimetrů sněhu. Celkem je na hřebenech zhruba 120 centimetrů.

"Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Nebezpečí je značné," sdělila Horská služba ČR. Už ve čtvrtek tam platil druhý stupeň lavinového nebezpečí. Služba upozornila, že laviny padají i při prvním stupni.

[chooze:article;value:534148]

Hasiči hlásí desítky výjezdů

V Praze se hasiči kvůli silnému větru nezastaví. Od čtvrteční 19. hodiny měli přes 20 výjezdů. Nejčastěji se jedná o odstranění popadaných stromů.

Hasiči Středočeského kraje oznámili, že od čtvrteční sedmé hodiny večer do sedmé hodiny ranní vyjížděli ke 123 událostem. Z toho 95 bylo odstranění popadaných stromů, 10 odstranění nebezpečných stavů. Zasahovali i u čtyř dopravních nehod a dvou požárů.

Počasí zaměstnalo i jihomoravské hasiče. Ti v noci vyjížděli k 39 událostem způsobených silným větrem. Ve 31 případech se jednalo o popadané stromy a větve na silnici. V dalších osmi případech odstraňovali nebezpečné stavy převážně poškozených střech.

V Ústeckém kraji vyjížděli hasiči k 26 případům. "Jednalo se o popadané stromy přes komunikace. Nejvíce událostí bylo na Děčínsku a Litoměřicku. Ve Varnsdorfu hasiči čerpali vodu ze zatopeného sklepa rodinného domu," uvedli.

Kraj Vysočina hlásí šest desítek událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padaly na komunikace. 

[chooze:article;value:534153]

​Rozvodněné řeky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před povodněmi. Výstrahu vydal ve čtvrtek večer až do odvolání, platí pro části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje.

Meteorologové doporučují vyvarovat se koupání, plávání, jízdy na lodí a pohybu v korytě toku. U Týniště nad Orlicí se vylila řeka Divoká Orlice.

Situaci nepomáhá ani hrozba zimních bouřek v nadcházejících dnech. "Silné zimní bouřky, které přinášejí škody, jsou u nás spíše raritou. Nebezpečnými zimními doprovodnými jevy v bouřkách je silný vítr, vydatné sněžení, a tím pádem snížená dohlednost a blesky," upozornila Honsová.

​"Prvním předpokladem, aby vznikla zimní bouřka, je instabilní zvrstvení vzduchu. To se často vyskytuje v souvislosti se studeným severozápadním prouděním, kdy se spodní vrstvy studeného vzduchu ohřejí nad oceánem. Dalším nutným předpokladem vzniku bouřky je výstupný pohyb vzduchu," vysvětlila.

"Nyní je pro jejich vznik naprosto ideální dynamická povětrnostní situace," dodala Honsová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.