Začala demolice legendárního pivovaru. Píseň o něm zná snad každý

"Léta tam stál, stojí tam dál," zpívá o Jarošovském pivovaru v Uherském Hradišti ve své stejnojmenné populární písni skupina Argema. Tato slova už ale brzy přestanou platit. Firma EL-ENG, současný majitel komplexu budov, totiž zahájila jeho demolici. Postavit tam chce nové domy.

"V průběhu letošního roku proběhne demolice všech objektů, mimo objektu, na kterém jsou umístěna zařízení operátorů pro mobilní sítě. Ten bude zbourán paralelně s první etapou výstavby. Bohužel se nepodařilo najít takové řešení, abychom některé z budov využili v rámci budoucí výstavby. Stávající budovy jsou skutečně ve velmi žalostném stavu, a proto je demolice z pohledu bezpečnosti nezbytná," sdělil TN.cz jednatel společnosti Jiří Kaňa.

[chooze:article;value:535608]

"Pevně věřím, že místní i přes určitou nostalgii k objektu pochopí naše kroky. Nově vzniklý areál bude zaměřen na bydlení propojené se službami, které k bydlení patří. Mimoto bude součástí areálu také prodejna potravináře a nájemní prostory pro retail," dodává Kaňa s tím že komplex budov bude opět volně průchozí, jak bylo dříve zvykem.

Starý Jarošovský pivovar, který vznikl už v 17. století, se ocitl ve finančních problémech po sametové revoluci a poslední ránu mu pak zasadila povodeň v roce 1997. Od té doby jeho areál postupně chátral. I proto jeho zboření vítá také město.

[chooze:article;value:536580]

"Vznik nového uličního prostoru, včetně obnovení historické komunikace, která bývalým pivovarem procházela, je z mého pohledu velmi žádoucí. Význam nové bytové výstavby s příslušnou občanskou vybaveností je samozřejmě značný. Celý projekt vnímám jako velký přínos. Jarošov bude mít ve svém těžišti živé centrum s rozšířenou nabídkou obchodů a služeb," říká starosta města Stanislav Blaha (ODS).

Pro Argemu je pak demolice pivovaru údajně překvapením. Nic to pro ni ale prý nemění. "Ročně odehrajeme kolem 80 koncertů a na žádném z nich zatím tato píseň nechyběla a vlastně ani nemohla, protože fanoušci bez ní domu neodejdou. My, jako kapela, se zatím neplánujeme poroučet k zemi, a tak i když už tu nebude stát pivovar, v písni tu zůstane navždy," tvrdí její manažer Miloslav Rozner.

Pivo se navíc v Jarošově bude vařit dál. V roce 2017 totiž na tradici starého pivovaru navázal pivovar nový, který stojí jen o pár set metrů dál. "Je pro nás zavazující, že náš nový Jarošovský pivovar je od toho starého jenom pár kroků, a tak i když původní pivovar již neplní svou funkci a nyní musí bohužel ustoupit jinému projektu, můžeme naplnit ten legendární text my," říká ředitel nového pivovaru Martin Melichárek.

Podnikatel koupil pivovar a po letech ho vrátil městu. To ho plánovalo opravit (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.