Začala evakuace desítek tisíc skautů v Jižní Koreji. Češi zemi neopouští

Nasazeno je přes 1 000 autobusů, které mají z okresu Puan odvézt kolem 36 tisíc skautů. Ti pochází z více než 155 zemí. "Většina skautů bude ubytována v hlavním městě Soulu a nedaleko metropole," citoval portál AP News náměstka ministra vnitra.

Tajfun by měl zasáhnout oblast v noci ze středy na čtvrtek. Právě proto nakonec jihokorejská vláda rozhodla o evakuaci. Z České republiky na mezinárodní setkání dorazilo celkem 420 skautů, z toho 350 dětí. V Jižní Koreji ale výprava i nadále zůstává.

[chooze:article;value:516696]

"Jamboree tímto nekončí, v proveditelné míře bude pokračovat. Na jiných místech a jinými cestami. Mimo jiné závěrečný ceremoniál proběhne podle původního plánu 11. srpna v hale v Soulu," sdělila v prohlášení mluvčí skautské organizace Junák Barbora Trojak.

Podle mluvčí organizace byla česká výprava na evakuaci dobře připravena. "S touto eventualitou počítala a na krizových scénářích pracovala již několik dní. Vedení výpravy je v neustálém kontaktu se skautským ústředím v Česku i s velvyslanectvím v Soulu. Očekáváme klidný odjezd a v Soulu pokračování našich dobrodružství, i když v pozměněné formě. Odlety domů jsou plánované podle původních dat a nic se nemění ani na cestování, které mají skauti naplánované na dny po skončení jamboree," uzavřela Trojak.

Setkání jamboree odstartovalo minulý týden. Od samého počátku ho doprovází řada problémů. Podle některých výprav se totiž jihokorejští organizátoři nedokázali dobře připravit na extrémně vysoké teploty. Stovky skautů měly kvůli horku zdravotní potíže. Z místa například odjeli zástupci Velké Británie a Spojených států amerických.

Setkání skautů v Jižní Koreji doprovázela úmorná vedra. Stovkám z nich se udělalo nevolno (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.