Začala kvést nebezpečná rostlina. Člověka mohou zabít pouhé dva listy

Na českých i polských horách podél turistických stezek od června do srpna kvete náprstník červený. Svou krásou bývá velmi lákavý především pro děti, může být ale velmi nebezpečný, upozornil web polsatnews.pl.

"Otrava náprstníkem patří mezi ty závažnější a život ohrožující, stačí dva listy. K otravě často dochází záměnou s listy brutnáku. Prvotní projevy jako je zánět v ústech, nevolnost, zvracení a průjem jsou následovány nepravidelnou činností srdce, poruchami barevnosti vidění a halucinacemi. Po dvou až třech hodinách v případě absence pomoci nastává smrt," varovala v odborném časopisu PharmaNEWS lékařka Lenka Grycová.

[chooze:article;value:556912]

"Konzumace jakékoli části této rostliny v množství dvou až tří gramů je smrtelná dávka," upozornila hygienička Małgorzata Bąková. Toxická ale může být i dávka dvou až pěti miligramů.

Nebezpečné tak je i pouze se rostliny dotknout a následně se bez umytí rukou najíst. "Může to vést k těžkému zvracení, poruchám zraku, srdečním arytmiím, respiračním problémům," poznamenala hygienička. Příznaky se navíc nemusí objevovat okamžitě, ale klidně i po dni či dvou.

Botanici a ochránci jásají. Mykolog v lese našel vzácnou rostlinu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.