Začala platit aplikace eDoklady. Nápor zájemců ale způsobil velké problémy

Pracovalo se na tom sedm měsíců a státní kasu aplikace přišla na deset milionů. Pro občany je zdarma. "eDoklady jsou vlastně občanka v mobilu. Nejvíc usnadní život vlastně běžným lidem, protože s sebou nemusíme nosit všechny doklady v kapse v peněžence jako dosud," vysvětlil Martin Charvát, mluvčí projektu Digitální Česko. "Celý proces se dá zvládnout s pomocí dvou mobilních telefonu," doplnil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Plastovou kartičku ale budeme potřebovat i nadále. Ověření totožnosti prostřednictvím mobilu bude možné pouze na některých úřadech. Zatím se elektronická občanka rozjíždí. Od soboty se jí můžeme prokázat například při komunikaci s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže nebo na Energetickém regulačním úřadu.

[chooze:article;value:531717]

​"Jde o ministerstva a budovy ministerstev či některých velkých úřadů, jako je Český statistický úřad nebo právě Digitální a informační agentura," informovala mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová.

Hned po spuštění aplikace se však objevily první problémy, a to hlavně při registraci prostřednictvím operačního sytému iOS na iPhonech. Způsobilo to přetížení serverů. Aplikace je dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple a Google Play pro Android.

Od 1. července aplikaci začne využívat například policie, soudy nebo finanční úřady, od příštího roku bude platit i ve školách, bankách nebo na poště. "Bude to určitě pohodlnější, budeme mít všechno v mobilu," reagovali lidé v anketě televize Nova. "Určitě to bude praktické," souhlasili další.

​Z našich peněženek postupně mizí vše, co je možné elektronicky nahradit. Už není potřeba kartička řidičáku, malý technický průkaz, v mobilech má také většina lidí platební kartu nebo slevové kartičky do obchodů. Zůstávají doklad zdravotní pojišťovny a zatím také ještě zmiňovaná občanka.

Aplikaci si za první den stáhlo podle DIA přes 70 tisíc lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.