Začala stavba dálnice D35. Hned na začátku ale přišly potíže

Bez ceremoniálních kladívek se už v Česku ani nestaví a na východočeské dálnici je tak zatím víc základních kamenů než kilometrů dálnice. Bagry vyrazily na sedmikilometrový úsek. 

"Součástí stavby je devět mostů. Musíme vykopat 950 tisíců kubíků zeminy," řekl dodavatel stavby Zdeněk Ludvík. Pět rodinných domů, ve kterých ještě nedávno majitelé dělali na zdi čárky, jak jim rostou děti, půjde k zemi. K tomu autoservis a taky několik stodol.  

Státu prý lidé prodali stavby bez průtahů. "Je to tržní hodnota nemovitosti a vynásobí se to 1,5násobkem," uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

[chooze:article;value:576308]

A hned na začátku se stavbaři potýkali s povodněmi, na staveništi zůstávají laguny. Stroje se pohybují hůř a zemina se lepí na lžíce. Úsek se má otevřít o Vánocích 2026 a u dálnice má vyrůst odpočívka pro 150 osobních automobilů, deset autobusů a 80 nákladních vozidel. Zatím ale stát ukazuje jen vizualizace. 

Dálnice napříč východními Čechami od Úlibic po Mohelnici bude měřit přes 200 kilometrů, otevřený je ale jen zlomek u Pardubic. "Chtěli bychom to zvládnout do roku 2029," avizoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jenže připustil, že některé pozemky stále nejsou vykoupené. "Problémy jsou v historii, kdy se přešlapovalo na místě," poznamenal. O dálnici jako o potřebné alternativě k D1 se mluvilo už v minulém století.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.