Začala stavba nové dálnice D35. Dají se očekávat problémy

Bývá zvykem, že se každý metr dálnice v Česku pořádně slaví. A oslavuje se i začátek stavby. V pondělí na zahájení prací na šestikilometrovém úseku dorazil premiér a k tomu i dva ministři.

Třeba byl základní kámen a sada ceremoniálních kladívek. Jenže na trase je ještě tunel, takže skupina se hned přesunuje o dva metry dál a poklepe na další připravenou horninu.

"Nemusím připomínat, že to je páteřní komunikace pro Českou republiku," uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Před 15 lety přišli projektanti na to, že než aby řešili problémy s obcemi, bude lepší vést od nich silnici dál, zato ale přímo skrz jediný vrch široko daleko.

[chooze:article;value:548760]

Ve směru do Pardubic se tunel zakousne do kopce, bude mít dva tubusy, každý bude měřit půl kilometru. "Asi se dá říct, že to bude nejnáročnější stavba," řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Hornina je prý nestabilní, navíc tunel povede jen těsně pod stávající silnicí. Kopec se tak bude muset zpevnit betonovými injekcemi. Samotná stavba bude stát jako šest kilometrů dálnice, tedy přes 1,5 miliardy korun. 

Dálnici napříč Pardubickým krajem už netrpělivě vyhlíží několik generací, hotový je stále ale jen zlomek. "Bude to do konce tohoto desetiletí," slíbil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Do konce roku se má stavět už na 64 kilometrech, takže půjde o největší staveniště ve střední Evropě. Téměř hotovo mají už muzejníci, kteří právě otevřeli na pardubickém zámku výstavu s cennostmi nalezenými pod dálnicí. Archeologové popsali 150 tisíc nálezů a našli 200 hrobů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.