Začalo druhé kolo senátních voleb: Česko čekají pikantní souboje

[chooze:gallery;value:37516]

​V prvním kole senátních voleb získalo pět kandidátů přes 50 procent hlasů. Druhé kolo tak nečeká Prahu 12, kde zvítězil Pavel Fischer kandidující za koalici KDU-ČSL, ODS, STAN a TOP 09, dále Karvinou, kde vyhrál Petr Vícha (SOCDEM+ANO), obvod Ostrava-město s novým senátorem Martinem Bednářem za ANO, Sokolov, kde uspěla Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a Vsetín, kde své místo v horní komoře Parlamentu obhájil Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Benešov

V Benešově se utká současný senátor Zdeněk Hraba (za ODS) s bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO). Oba dokázali porazit mimo jiné olympijského vítěze z Nagana Dominika Haška (TOP 09).

Brno-město

V Brně se do druhého kola dostal režisér Břetislav Rychlík (za TOP 09, ODS, Piráty a Zelené). Ten se o místo v horní komoře Parlamentu utká s náměstkyní brněnské primátorky Karin Podivinskou (ANO a SOCDEM).

Břeclav

Svého prvního senátora může mít Přísaha. V Břeclavi se totiž její předseda Robert Šlachta v druhém kole utká s poslancem hnutí ANO Miloslavem Janulíkem. Ten by se v případě úspěchu musel vzdát svého mandátu v dolní komoře.

[chooze:article;value:574921]

České Budějovice

V Českých Budějovicích do druhého kola postoupil tamní radní Zbyněk Sýkora (ODS). Ten se utká s bývalým vojenským pilotem Ladislavem Ondřichem (za ANO).

Domažlice

Své místo v Senátu bude v Domažlicích obhajovat senátor Vladislav Vilímec (ODS). Toho čeká souboj s bývalým členem horní komory Parlamentu Janem Látkou (ANO). 

Chomutov

Za koalici STAČILO! se do druhého kola senátních voleb dostal Jaroslav Komínek (KSČM). Ten se střetne se současným senátorem Přemyslem Rabasem (SEN21).

Chrudim

Ve druhém kole se místo v Senátu snaží uhájit i Jan Tecl (ODS). Tomu se postaví místostarosta Havlíčkova Brodu Vladimír Slávka (ANO).

Jablonec nad Nisou

Za ANO se do Senátu snaží dostat i podnikatel Milan Kroupa. Toho čeká souboj se starostkou Semil Lenou Mlejnkovou ze Starostů pro Liberecký kraj.

[chooze:article;value:574918]

Litoměřice

Na Litoměřicku vyzve dosavadního senátora Ladislava Chlupáče, nominovaného stranami ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, lékař Ondřej Štěrba (ANO). Zopakují tak souboj z roku 2018. 

Mladá Boleslav

Do Senátu se chce dostat také poslanec Ondřej Lochman (STAN). I ten by o svůj mandát ve Sněmovně v případě úspěchu přišel. Ve druhém kole se mu postaví lékař Igor Karen (ANO). Oba získali více hlasů než současný senátor Raduan Nwelati (ODS).

Náchod

Svůj mandát obhajuje i senátor Martin Červíček (ODS). Utká se s jaroměřským starostou Janem Borůvkou (ANO). Do horní komory Parlamentu se tak nepodívá režisér Tomáš Magnusek (TMS), který skončil třetí.

Opava

Slezské město a okolí čeká souboj primátora Opavy Tomáše Navrátila (ANO) se senátorem Herbertem Paverou z TOP 09. Primátorovi, který kvůli povodním žádal odložení voleb, chyběla k výhře v prvním kole jen půlka procenta.

[chooze:article;value:575100]

Praha 2

Prahu 2 čeká pikantní souboj. Utká se totiž Marek Hilšer (MHS), podporovaný Piráty, s Miroslavem Bártou, podporovaným TOP 09 a Starosty. Ještě před týdnem se tedy zdálo, že půjde o souboj vládních stran. Ale poté, co Petr Fiala (ODS) rozhodl o odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše, míří Piráti z koalice. Jedná se tak alespoň na dálku o první souboj mezi bývalými partnery.

Praha 4

V této části Prahy usiluje o udržení se v Senátu i další neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který je podporovaný všemi vládními stranami, včetně Pirátů. Utká se s Josefem Svobodou (ANO). Bankéř a úředník je bratrem bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL).

Praha 8

Dosavadní senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) se přes první kolo nedostal. Horní komora Parlamentu tak bude mít za Prahu 8 nového člena nebo členku. O místo se utká místostarostka této městské části Vladimíra Ludková (ODS) se starostou Letňan Zdeňkem Kučerou (ANO).

Prostějov

Prostějov se chystá na opoziční souboj. V druhém kole se střetnou primátor města František Jura (ANO) se zastupitelem Prostějova Pavlem Dopitou (SPD).

Rokycany

Dosavadní senátor Pavel Karpíšek (ODS) skončil v prvním kole třetí. Ve druhém kole se tak utká první náměstek hejtmana Plzeňského kraje Petr Vanka (ANO se starostou Břas Miroslavem Krocem (za STAN).

[chooze:article;value:574722]

Svitavy

Svitavy čeká vládní souboj. Koalice KDU-ČSL + Nestraníci nominovala starostu města Davida Šimka. Ten vyzve dosavadního senátora Michala Kortyše (ODS).

Šumperk

V Šumperku obhajuje své místo senátor Miroslav Adámek (za ANO). Toho ve druhém kole vyzve univerzitní profesor Stanislav Balík (NK).

Teplice

Do Senátu se chce dostat i hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Ve druhém kole jej čeká souboj se senátorem Hynkem Hanzou (ODS).

Třebíč

Své místo obhajuje i senátorka Hana Žáková (za STAN). Tu ve druhém kole vyzve poslanec Drahoslav Ryba (za ANO). I ten by tak musel v případě úspěchu ve Sněmovně skončit.

Zlín

Ekonom Oldřich Hájek (za ANO) by zase v Senátu rád nahradil senátora Patrika Kunčara (KDU-ČSL). V prvním kole získal více hlasů, rozhodne ale to druhé.

Senátní volby přinesly řadu překvapení. V prvním kole lidé zvolili pět senátorů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.