Začátek sezóny v Chorvatsku v ohrožení. Moře je u pobřeží znečištěné

Pokud se letos chystáte do Chorvatska, měli byste zbystřit. Dovolenou by vám totiž mohlo zkomplikovat rozsáhlé znečištění moře, které se objevilo na jihu poloostrova Istrie. Podle portálu Sea Help tamní pobřeží zaplavila obří ropná skvrna.

Táhnout se má od ostrova Bodulaš po Levanić, podél pobřeží Premantury. Podle lidí, které citoval deník Kroatien Nachrichten, a kteří se v oblasti zrovna nachází, skvrna zapáchá a je dlouhá zhruba 100 metrů.

[chooze:article;value:559443]

​Na místě pracuje několik desítek hasičů, kteří se snaží zastavit její šíření. Údajně se jim povedlo umístit 800 metrů dlouhou absorpční přehradu. Vývoj nadále monitoruje kromě hasičů i několik letadel a dobrovolníků.

Zatím není jasné, odkud ropná skvrna pochází. Předpokládá se ale, že zdrojem znečištění je dosud neznámá loď. Před pár dny byl totiž v oblasti spatřen velký tanker.

Právě Premantura je přitom nejjižnější město na Istrii a každoročně tam vyráží mnoho českých turistů. Je totiž proslulá nádherným křišťálově čistým mořem a přírodními plážemi. Tomu ale teď, jak se zdá, alespoň dočasně odzvonilo.

Pozor při cestě k moři. Chorvati zpřísňují pravidla pro řidiče (04/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.