Žáček: Nespoléhejme na USA, Ukrajina je podle nich evropská záležitost

Stejně jako většina expertů i Žáček přiznává, že bezpečnostní situace ve světě se zhoršuje. "Můžeme se bavit, co jsme podcenili, ale to je všechno minulost pro historiky a politology. Dneska musíme řešit to, čemu čelíme," řekl s tím, že Česko by mělo spolupracovat s partnery.

Evropa by se podle něj ale neměla spoléhat výhradně na pomoc Spojených států. "Jejich pozornost je věnována zejména Číně. Proto nám už dnes říkají: Ukrajina? To je především evropská záležitost. Afrika? To je především evropská záležitost," popsal Žáček.

[chooze:article;value:553643]

I proto je podle něj klíčové, abychom posilovali naši obranyschopnost. "Musíme mít vycvičené kvalifikované vojáky. Musíme přehodnotit zastaralý systém naší mobilizace. Nemělo by to ale nutně znamenat, že se povolávají všichni mladí muži," vysvětlil.

Měl by podle jeho slov vzrůst i počet profesionálních vojáků a záložníků. "Do roku 2030 bychom měli mít 30 tisíc a aktivní zálohy," uvedl s tím, že to je minimální počet. "Musíte mít nějaké zálohy. Musí to být nějaký systém, který se nevyčerpá při prvním dnu nasazení," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.