Záchranáři horské služby trénují na zimu. Musí zvládat lezení i jízdu na skútru

Arborista, majitel cestovní agentury, horolezec, nebo pokrývač střech. Přes léto mají svoji práci, na zimu se z nich ale stávají horští záchranáři. "Máme to v rodině, děda byl člen horské služby, táta je člen horské služby, i já jsem," říká jeden z nich Adam Brožek.

Během poslední zimní sezony pomáhali záchranáři u více než sedm tisíc případů. Jen za letošní prosinec pak zasahovali u několika desítek.

Než ale půjdou do ostré akce, je nutné, aby si natrénovali všechny situace, které by je mohly na horách potkat. Patří sem evakuace z lanovky, jízda na čtyřkolce a skútru, pátrání v lavině nebo záchrana z nepřístupného terénu. I záchranu ze stromů musí horská služba dokonale procvičit, což ocení zejména paraglidisté, kterým se úplně nepovede přistání.

[chooze:article;value:479391]

"Sloužíme čtyřiadvacet hodin, takže když mám sjezdovku, po sjezdovce se vracím zpátky na chalupu, když mám pohotovost, zůstávám ve Špindlu," popisuje, jak služby probíhají, další člen horské služby Jan Král.

Nově má horská služba víc pravomocí. Lyžaři tak musejí počítat s tím, že můžou potkat vozidlo záchranářů nejen při kraji sjezdovky. "Je to pro nás zvýšení možností záchrany a zvýšení také naší bezpečnosti. Je potřeba, aby lyžaři byli opatrní, hlavně u terénních zlomů," vysvětluje Marek Fryš z Horské služby Krkonoše.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.