Záchranáři o nehodě na D2: Na místě bylo 25 národností, domluva byla těžká

[chooze:gallery;value:32423]

​​Záchranáři na místě nehody museli ošetřit 77 lidí, jeden z nich, řidič autobusu, ale později zemřel. Zraněné rozvezli do brněnských nemocnic. Dva lidé jsou po operaci, další jsou ve stabilizovaném stavu nebo už byli propuštěni do domácí péče, řekla ředitelka Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JMK) Hana Albrechtová.

Zásah nejvíce podle jejich slov komplikovalo to, že zranění byli hlavně cizinci. "Všichni pacienti v nemocnicích nebyli česky mluvící," doplnila Albrechtová s tím, že to pro záchranáře během zásahu ztížilo situaci. "Ztotožňování bylo poměrně složité a probíhá vlastně doteď," přidala mluvčí. Řidič, který při nehodě zemřel, byl cizinec s trvalým pobytem v České republice. Se zásahem proto pomáhala i cizinecká policie. 

[chooze:article;value:513641]

Pondělní záchrannou akci považují záchranáři za jednu z nejnáročnějších za poslední roky. "Naše operační středisko poslalo na místo 15 jednotek hasičů. Aktivovali jsme vrtulník letecké služby policie s hasičskými záchranáři, kteří disponují vyprošťovacím zařízením," doplnil k tomu vedoucí oddělení IZS jihomoravských hasičů Radek Miškařík.

Z obou havarovaných autobusů museli hasiči pomocí speciálních zařízení vyprostit 12 lidí. Mezi zraněnými bylo i pět dětí, které záchranáři převezli do přilehlých nemocnic. Všechny jsou ve stabilizovaném stavu.

Policie: Řidič mohl být unavený z horka

Nehoda se podle prvotních informací dopravní policie odehrála tak, že řidič autobusu s českou registrační značkou narazil do autobusu FlixBus, který měl slovenskou SPZ. Přesná příčina se ale stále vyšetřuje. Velkou roli podle vyšetřovatelů mohly hrát i tropické teploty a horko, které se na únavě řidiče autobusu podepsalo. "Zřejmě k tomu přispěl faktor únavy a také faktor, že na tomto úseku jsou často kolony," řekl vedoucí odboru služby jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

[chooze:article;value:513803]

U řidiče FlixBusu policie vyloučila alkohol, u řidiče druhého autobusu bude nutné podle Rybky počkat na výsledky pitvy. "Byl to cizinec s trvalým pobytem na území Česka, registrační značka autobusu byla česká. Součástí vyšetřování bude také to, zda byli lidé připoutaní," upřesnil Jindřich Rybka.

Do záchranné akce se zapojilo 26 posádek zdravotníků a těžce zraněné do nemocnic pomohl dopravit speciální vrtulník. Společná záchrana zraněných podle IZS trvala zhruba dvě hodiny, nejtěžší pacienti byli převezeni do hodiny, dodala Albrechtová. 

Podívejte se na reportáž TV Nova o pondělní vážné nehodě na dálnici D2 na Břeclavsku: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.