Záchranáři v Sýrii vytáhli z trosek živou holčičku. Obětí evidují přes 4 300

Záchranáři v Turecku a Sýrii hledají v sutinách budov přeživší po pondělní sérii zemětřesení. Ta si vyžádala přes 4 300 obětí, desítky tisíc lidí se zranily. Více než 5 000 domů se zřítilo.

Situaci navíc komplikuje mráz a sníh. Navzdory tomu se jednotkám podařilo z trosek budovy v syrském městě Azaz zachránit holčičku. Ze záběrů je vidět, jak dítě vytáhli a následně z místa odvezli k ošetření.

https://twitter.com/NanditaJha10/status/1622572620008034305

Přestože děvčátko bylo zraněné a vyděšené, po celou dobu zůstalo při vědomí, píše portál iNews. Syrská záchranná služba následně vyhlásila v regionu výjimečný stav s tím, že v sutinách jsou stovky mrtvých a zraněných.

Podobné záběry byly natočeny také v tureckém městě Şanliurfa. Záchranáři tam z díry v sutinách vytáhli další dívku. I ona přežila. 

Úřady navíc apelují na lidi, aby se do svých domovů nevraceli. Budovy totiž mohou mít narušenou statiku. "Někteří se tam chtěli vrátit, protože byla zima. Pak jsme ale ucítili další silné otřesy, a tak šli ven. Aspoň stihli vzít nějaké oblečení pro děti," popsala situaci Ozgul Konakci z Malatye pro BBC. Právě její město patří také mezi ta zasažená.

[chooze:article;value:488421]

Zemětřesení o síle 7,8 magnituda zasáhlo oblast Turecka a Sýrie po čtvrté hodině ráno tamního času (2:00 SEČ). Řada lidí tou dobou ještě spala. Epicentrum se nacházelo v hloubce 18 kilometrů nedaleko tureckého města Gaziantep. Další silné zemětřesení pak přišlo krátce před polednem. Země se však i nadále otřásá. Úřady v Turecku evidují za pondělí nejméně 120 otřesů.

[chooze:minuta;value:c3bfdbf6-b648-4170-bb8c-a63d3debd269]

Turecko bojuje s následky zemětřesení. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.