Záchranáři vypustili zachráněné dravé ptáky. Letos jich ošetřili více než obvykle

Poštolky hnízdí na Kunětické hoře, takže možná poletí právě tam. "Doufám, že si ty poštolky tady najdou nějaké partnery," prohlásil vedoucí Záchranné stanice Pasíčka Josef Cach.

Do rukou ošetřovatelů se jedna z nich dostala kvůli ženě, která nesnesla hnízdo dravců na svém balkóně. "Ještě ochmýřená mláďata smetla koštětem dolů," popsal Milan Oppa ze Záchranné stanice Pasíčka.

Letošní rok mají záchranné stanice rekordní. Přijaly o třetinu víc pacientů, a to zejména kvůli výkyvům počasí. Jsou mezi nimi i kalousi, jejichž hnízdo strhla bouře s krupobitím.

[chooze:article;value:561176]

​Do volné přírody se po úrazu vrátilo i káně lesní. Celkem odborníci u Pardubic vypustili dvanáct ptáků. U Kunětické hory totiž nejsou rušné silnice, ani dráty vysokého napětí, které by je mohly zranit. "Potrava je na polích. Hnízdní podmínky – spousta stromů, remízků, lesů," sdělil ornitolog z Ráb Jiří Česák.

"Moc se mi to líbilo, jsem šťastná za ty lidi, co se tím zabývají," řekla žena, která vypouštění sledovala. "Bylo to moc hezké," řekl další divák.

Veterinární péče je už dnes na vysoké úrovni. Zpátky na svobodu mohou i zvířata po komplikovaných zlomeninách křídel. Záchranné stanici se daří vrátit do volné přírody 60 až 65 procent ošetřených zvířat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.