Záchranáři vzdali pátrání po 28leté ženě. Všechny její kamarády našli mrtvé

Pět mrtvých skialpinistů našli švýcarští záchranáři v neděli 10. března po 21. hodině v oblasti hory Tête Blanche. Šlo o pět členů jedné rodiny z kantonu Valais, konkrétně tři bratry ve věku 21, 27 a 30 let, jejich 44letého bratrance a 58letého strýce.

Chyběl ale šestý člen skupiny, 28letá Christina, která byla přítelkyní jednoho z bratrů. Pátrání po Christině bylo ale nyní zastaveno, uvedl rakouský web OE24.

Rodina podle švýcarských médií v sobotu ráno vyrazila z obce Zermatt do města Arolla, které se nachází poblíž hory Matterhorn, aby si užila lyžování ve volném horském terénu. Skupina se nacházela v oblasti hory Tête Blanche, když ji zasáhla silná sněhová bouře. Právě Christina v tu chvíli zavolala na tísňovou linku. Kvůli bouři ale nebylo možné do oblasti vyslat záchranné vrtulníky a záchranáře.

[chooze:article;value:542097]

Kvůli nepřízni počasí byla záchranná akce zahájena až v neděli kolem 19:30. Po zhruba dvou hodinách se podařilo objevit pětici těl. "Záchranáři se dostali až na extrémní limit možností," řekl na tiskové konferenci šéf místní policie v kantonu Valais Christian Varone podle televize SRF.

​Vedoucí pohotovostních služeb Air Zermatt Anjan Truffer uvedl, že dvě oběti byly objeveny na sněhu a tři další pohřbené pod sněhem. "Zřejmě se pokusili vykopat díru, aby se ochránili před chladem a větrem. Hodně ale sněžilo a díra byla zasypaná. Všechny oběti umrzly k smrti," uvedl Truffer. Vítr měl podle něj rychlost přes 100 km/h a teplota klesla na -18 stupňů.

Po 28leté ženě záchranáři pátrali až do čtvrtka, kdy po konzultaci s rodinou akci ukončili. Šance na to, že by od soboty přežila, je totiž prakticky nulová. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.