Záchranné stanice vloni ošetřily rekordní množství zvířat. Mezi nimi je i vlk Bubla

Sraženého vlka našli houbaři v půlce září ležet v příkopu. Ihned se ho ujali specialisté a zvíře podstoupilo mnoho operací. Byl ochrnutý na polovinu těla, s bezpočtem zlomenin. Lidé na jeho uzdravení vybrali 2,5 milionu korun. "Přestože mu nikdo nedával moc šancí, tak to vypadá docela dobře. Tenhle vlk se skutečně snaží o to, aby byl vypuštěn zpátky do přírody," prozradil ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Bubla je jedním z 36 tisíc divoce žijících zvířat, o která se ošetřovatelé 34 záchranných stanic po celém Česku vloni postarali. "Už víme, že tento rok jsme dosáhli rekordního čísla," řekl Petr Stýblo. Vracení uzdravených zvířat do přírody patří mezi nejkrásnější okamžiky.

[chooze:article;value:479574]

"Tak a je pryč! Teď odletěla," zasmála se Iveta Hansvenclová ze záchranné stanice Archa v Liberci, když vypouštěla zpět do přírody hned tři již plně uzdravená káňata lesní. Na svůj návrat do volné přírody čeká v záchranné stanici Archa v Liberci například i veverka obecná.

"Tento rok jsme měli 1551 přijatých zvířat. Asi nejvzácnějším zvířetem byl jeřáb popelavý," řekla Iveta Hansvenclová. Jestřáb se prý zranil o dráty vysokého napětí, spadl a nemohl na nohy. Chodit se učil ve speciálním postroji. "Vidíme u něj opravdu pokrok, takže máme radost," dodala Iveta Hansvenclová.

[chooze:article;value:482022]

Aktuálně se nejvíce zachraňují teplem probuzení ježci či netopýři. Například droboučký netopýr hvízdavý omylem zalétl na oddělení neurochirurgie liberecké nemocnice. "Já si myslím, že to je letos náš nejkrásnější pacient," svěřila se Veronika Vršovská, která v liberecké nemocnici pracuje jako laboratorní sestra. Do volné přírody se podaří v průměru vrátit kolem 60 % zvířat. Zbytek buďto umírá, anebo zůstává v trvalé péči ochránců přírody či zoologických zahrad.

Prvním zvířecím přírůstkem zoo je v roce 2023 samec žirafy. Podívejte se na video:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.