Záchranu dětí ztracených v džungli sledoval celý svět. Teď zatkli jejich otce

Manuel Ranoque je biologickým otcem ročního a čtyřletého chlapce a nevlastním otcem devítileté a třináctileté holčičky. Všechny čtyři děti byly na palubě malého letadla, které se v květnu zřítilo do džungle. Pátrání po dětech sledoval celý svět. Po 40 dnech se je podařilo najít živé.

Jejich matka ale zemřela pátý den po pádu stroje. Když se děti podařilo najít, rozhořela se bitva o to, kdo je dostane do péče. Vedle jejich otce o to totiž usilují rodiče zesnulé ženy. Její otec Narcisco Mucutuy podle agentury AP obvinil Ranoquea, že svoji partnerku bil. Zatčení potvrdila prokuratura, neupřesnila ale, z čeho je muž podezřelý.

Kolumbijský deník El Tiempo upřesnil, že už před 15 dny úřady zakázaly Ranoquemu a jeho blízkým styk s dětmi. Poté začal děti vyslýchat tým specializovaný na citlivé případy domácího násilí. Muž má být podezřelý i z trestného činu zneužívání dětí mladších 14 let.

Přitom jen před pár týdny podal Ranoque žalobu na provozovatele letadla, po kterém požadoval v přepočtu přes 20 milionů korun jako odškodné.

[chooze:article;value:509244]

​Muž se v červnu, kdy se první zprávy o zneužívání dětí a bití partnerky objevily, bránil, že se jej rodina zesnulé ženy kvůli sporu o děti snaží očernit. "Chtějí mi děti vzít, aby si mohli říct o dávky, tak dělají nepořádek, protože nic jiného neumí. Jsou to jen kopance do zubů, protože se chtějí zmocnit dětí," tvrdil muž.

Odmítl také nařčení ze sexuálního zneužívání. "Dívka sama už jasně řekla, že s tím nemám nic společného, protože si jí vážím," dodal.

V reakci na jeho zatčení prostřednictvím deníku El Tiempo jeho tchyně María Fátima Valencia vzkázala, že kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. "Všechno, co on říkal, byla lež," dodala.

Ranoque ale není jediným mužem, se kterým musí bojovat prarodiče o čtyři děti. Hlásí se o ně také první manžel jejich dcery, který je otcem obou dívek. Všechny čtyři zatím zůstanou v zařízení pro sirotky.

Více o záchraně a vypátrání dětí v červnové reportáži Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.