Začíná černá zima, slunce skoro nevysvitne. A vrací se kruté mrazy

Ve čtvrtek do Česka přechodně pronikne chladnější vzduch od severu. Citelně se začne ochlazovat od severu během odpoledne. Hranice sněžení se bude snižovat z vrcholů hor do středních nadmořských výšek.

A páteční ráno s výjimkou jižní Moravy přinese mráz na celé naše území. Teploty budou při malé oblačnosti klesat až ke -4 °C. Během noci na pátek, v pátek ráno a dopoledne pozor na náledí. Jinak bude v pátek oblačno až polojasno, ojediněle sněžení, v nížinách déšť se sněhem nebo déšť. Denní teploty se zastaví jen na 0 až 4 °C.

​Třetí adventní víkend bude jarní

O víkendu půjdou teploty rychle nahoru. V sobotu bude oblačno až polojasno, na horách ojediněle sněžení, jinak déšť. Ranní teploty -3 až 3 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 1 až 5 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. A další nárůst teplot vzduchu přinese hned počátek příštího týdne. Odpolední teploty budou v pondělí stoupat až na 10 °C. Na návrat zimy to do Vánoc nevypadá.

Když se řekne černá zima

Období od sv. Lucie po Tři krále nazýváme černou zimou. Tedy obdobím, kdy je málo denního světla a naopak často panuje velká oblačnost. Nedostatek slunečních paprsků a nižší vlhkost vzduchu snižují obranyschopnost našeho organismu, proto je v tomto období vyšší nemocnost.

[chooze:article;value:532688]

Někteří z nás upadají i do tzv. zimního spánku. Ten se projevuje nevýkonností, podrážděností, zvýšenou chutí na kaloricky bohatá jídla, špatným nočním spánkem a naopak denní únavou. Neurochemici vysvětlují tyto změny nižším vyplavováním serotoninu, tedy hormonu dobré nálady. Naopak roste hladina hormonu melatoninu, který je vylučován pouze za tmy a je spouštěčem zimního spánku.

Ideální je v tomto období zůstat aktivní, zvyšte denní dávku vitamínu B6, C a D, hořčíku, využívat světelnou terapii a chodit barevně oblékaní.

Sněhové jazyky a náledí berou Česko útokem. Jízda na silnici se změnila v hazard (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.