Začíná nová éra kosmonautiky. SpaceX pošle do vesmíru loď, která má létat i k Marsu

[chooze:gallery;value:31247]

​Start rakety Starship mnozí označují za začátek nové éry kosmonautiky. V budoucnu má být totiž schopná přepravit na Mars nejen těžký náklad, ale i lidskou posádku. Záměrem inženýrů je, aby takové cesty mohla raketa v budoucnu vykonávat i několikrát denně. Mohla by tak zahájit éru meziplanetárního cestování.

Raketa společnosti SpaceX, jejímž zakladatelem je Elon Musk, je vysoká téměř 120 metrů. V porovnání s raketami, které v minulosti opustily výrobní linky, má dvojnásobný tah. Tento vesmírný kolos zamíří do vesmíru v pondělí ve 14:15 našeho času. Odstartuje z kosmodromu u obce Boca Chica v Texasu.

[chooze:article;value:498716]

​"Jedná se o první start takto složité a veliké rakety, takže se může stát, že vůbec neodstartuje. Budeme velmi opatrní a pokud zaznamenáme něco, co v nás vyvolá obavy, start odložíme. Za výhru bych považoval cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy," řekl ke startu rakety Elon Musk.

Horní stupeň rakety byl testován už dříve, letos se ale Starship poprvé vznese i se svým dolním stupněm. Pokud se start zdaří, měl by stroj během devadesátiminutového letu částečně obletět Zemi. Podle plánu by pak měl přistát v Tichém oceánu poblíž Havaje.

Start rakety Starship sledujte v pondělí od 14:15 na TN Live.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.