Začíná platit nový občanský zákoník. Přináší významné změny. PŘEHLED

Novela zákona na ochranu spotřebitele a občanského zákoníku začíná platit od pátku. "Tato dlouho očekávaná novela v mnoha oblastech posiluje postavení spotřebitelů, zejména těch nejzranitelnějších. Současně dochází k vyjasnění a zjednodušení některých pravidel," objasňuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zákon je rozsáhlý a obsahuje řadu změn. V přehledu níže se můžete podívat na nejdůležitější z nich.

Konec falešných slev

Zákon nově chrání zákazníky před umělým navyšováním cen před slevovými akcemi, což byla doposud běžná praxe v mnoha obchodech. Ve výsledku bývá sleva buď naprosto minimální, anebo dokonce žádná. S tím by teď měl být konec. Pokud obchod nabízí slevu, musí zároveň uvést i nejnižší cenu, za kterou zboží prodával v posledních 30 dnech před slevou.

[chooze:article;value:474081]

​To se týká i situací, kdy obchodník zboží zlevňuje postupně. Pro výpočet slevy je rozhodující cena v době 30 dní před jejím poskytnutím.

Uzavírání smluv po telefonu

Obchodníci nově také nesmí uzavírat se zákazníky smlouvy po telefonu, aniž by si to potvrdili také v textové podobě. Mohou tak nadále učinit zákazníkovi nabídku během telefonického hovoru, pouhý slovní souhlas ale k uzavření smlouvy už nestačí.

Zákon obchodníkům ukládá povinnost poslat tuto nabídku ještě například e-mailem nebo dopisem a zákazník musí smlouvu stvrdit podpisem. Po obdržení e-mailu si může například své rozhodnutí rozmyslet a smlouvu nepodepsat, tím pádem ho e-mail nijak nezavazuje.

Falešné recenze

Lidé doposud neměli žádnou záruku, že recenze u výrobků jsou věrohodné. "Nová úprava proto mimo jiné trestá prodejce za uvedení recenzí, které jsou falešné, zkreslené nebo vytvořené na objednávku. Dále spotřebitelům umožňuje rozpoznat recenze, jejichž věrohodnost není prodejcem ověřována," upřesňuje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

[chooze:article;value:448249]

Nakupování na internetu

E-shopy mají nově povinnost uvádět, podle jakých parametrů řadí zboží. Opatření slouží k tomu, aby pořadí nebylo například ovlivněné placenými reklamami.

Co se týče nakupování na internetu, zákon nově zakazuje používání tzv. předem zaškrtnutých políček. Obchody tak nesmějí mít u objednávky předem zaškrtnutý souhlas s pojištěním či jinou dodatečnou službou, o kterou zákazník nemá zájem. Pokud se tak stane, nakupující není zavázaný za tuto službu platit.

V průběhu objednávky musí být zákazník jasně obeznámen s tím, kdy se zavazuje ke smlouvě. Typicky se jedná o tlačítko v objednávkovém formuláři, které podle zákona musí být přesně označeno, aby bylo zjevné, co pro zákazníka znamená, když na něj klikne. "Pokud podnikatel takovýto postup vůči spotřebiteli nezajistí, smlouva bude neplatná," vysvětluje ministerstvo.

[chooze:article;value:473131]

​Zákon také upravuje lhůtu pro dodání zakoupeného zboží. "Prodávající musí zakoupené zboží dodat bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů ode dne uzavření kupní smlouvy (pokud si samozřejmě se spotřebitelem nedohodne jinou lhůtu)," uvádí ministerstvo.

Reklamace

Jakákoliv vada, která se na zboží objeví rok po jeho zakoupení, se podle novely bude automaticky považovat za vadu výrobní (pokud obchodník odborně neprokáže, že vznikla až po převzetí zboží). Doposud tato lhůta činila šest měsíců.

Ochrana před podomními prodejci

Nový zákon také poskytuje větší ochranu před podomními prodejci. Dosud měli lidé právo od smlouvy odstoupit do 14 dnů, nově tato lhůta činí 30 dnů.

V platnost vstupuje také novela autorského zákona, které se někteří odborníci už dříve obávali:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.