Začíná sezóna jarních brigád. Češi ale o manuální práci nemají zájem

Ladislav Husárik provozuje v Ústí nad Labem pneuservis. Teď je pro něj to nejlepší období. Řidiči mění zimní pneumatiky za letní a potřeboval by alespoň tři brigádníky. Jenže sehnat nedokáže ani jednoho. "To je hrozně bídný. Nepřihlásil se nikdo," konstatoval. 

A můžeme pokračovat. Sklad a prodejna potravin, opět manuální práce. Mladší ročníky se prý na takovou práci nehlásí vůbec, zájem mají jen ti starší. "Ty mladší generace, prostě se jim nechce dělat. Zdrhnou, když je tolik práce," stěžuje si majitel skladu v Teplicích Robert Šanca. 

Kapitola sama o sobě je zemědělství. Tam je sice práce dostatek, ale také každoroční boj o pracovní sílu. Nebýt cizinců, neměl by úrodu kdo sklízet. "U cizinců je to určitě snazší, naši lidé tyhle práce dělat nechtěj," potvrzuje Oto Šašek ze zemědělského družstva Klapý. 

[chooze:article;value:495865]

​S nezájmem se potýkají také pozice, které byly dříve vyhledávané. Desítky brigádníků, hlavně plavčíků, neúspěšně na léto shání například i provozovatel jihlavského městského aquaparku.

Podle odborníků je letošek zatím jedním z nejslabších. Brigádníci by prý raději seděli v teple kanceláře u počítače. "Jedna část jsou méně kvalifikované manuální brigády, o které je v současné době opravdu o něco menší zájem. Je menší podíl lidí, kteří mají zájem vykonávat méně kvalifikovanou práci. Druhá skupina jsou potom brigády kancelářského typu, kde ten zájem je stabilní," prozradil personalita Marek Striberoný. 

Situace by se prý mohla změnit na začátku léta. Brigády prý totiž kvůli dluhům za energie a vysoké inflaci začnou vyhledávat i lidé se stálým zaměstnáním.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.