Začíná sezóna třešní. Pokud si je natrháte u silnice, riskujete velké pokuty

Natrhat si ovoce u silnice není jen tak. I tyto stromy totiž mají svého majitele – krajskou správu a údržbu silnic. Té byste měli správně dát vědět, že máte zájem o sklízení plodů. "Žádosti se evidují u jednotlivých cestmistrů. Očesání jedné jabloně, třešně a višně stojí 30 korun," uvedl Radovan Necid, ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

I přes tuto symbolickou cenu na Vysočině evidují pouze jednotky hlášení ročně. Člověk bez souhlasu pořádně riskuje. Policie sice prý tyto případy příliš často neřeší, jakmile ale přijme oznámení, jedná.

"V případě, že člověk nemá souhlas majitele, případně nemá strom pronajatý, tak se sběrem dopouští přestupku proti majetku," řekl mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

[chooze:article;value:555150]

V takovém případě může příslušný úřad uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun. Pokud by se někomu povedlo způsobit škodu vyšší než 10 tisíc korun, šlo by dokonce o trestný čin. Poctivých zájemců o trhání ovoce je ale čím dál méně a hlídat stromy je pro majitele, tedy správu silnic, nereálné.

"Byli bychom rádi, když už si někdo něco otrhá, aby se k těm stromům choval šetrně. Někteří občané se k těmto stromům chovají opravdu nehezky a zůstává po nich spoušť. A málokdy se někoho podaří chytit při činu," sdělil ekolog František Weisbauer.

Když už si někdo strom pronajme, dostane od správy silnic potvrzení se svým jménem a druhem stromu, které na něj může připevnit. Pak už jen zbývá počkat, až ovoce dozraje. Plody si ale každý musí ohlídat sám. Pokud vás někdo předběhne a ovoce očeše, máte smůlu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.