Začíná tiše, může skončit závažně. Lékař varuje před příznaky zákeřné nemoci

Michaela byla ještě dítě, když jí lékaři odhalili vážnou nemoc. Přitom na to přišli vlastně náhodou. Podobně tomu bývá i u dalších pacientů. Tato nemoc totiž přichází plíživě a její příznaky jsou snadno zaměnitelné s jinými. Řeč je o Crohnově chorobě.

"Průměrná doba od prvních obtíží do určení diagnózy se v tomto případě pohybuje mezi 12 a 16 měsíci," říká gastroenterolog Milan Lukáš. Nemoc se totiž ze začátku projevuje bolestmi břicha, vyčerpáním, nepravidelnou stolicí a mírným hubnutím, což jsou symptomy, které mohou souviset i s jinými nemocemi.

"Příznaky Crohnovy choroby bývají na začátku vágní. Pokud přetrvávají, měl by praktický lékař provést základní laboratorní vyšetření včetně vyšetření stolice. Jestliže výsledky odhalí chudokrevnost a zánětlivé parametry, odešle pacienta do péče specialisty," popisuje Tomáš Douda, zástupce přednosty II. gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

[chooze:article;value:549884]

​Odhalit Crohnovu chorobu trvá i proto, že je potřeba provést vícero vyšetření, tedy nejen laboratorních a sonografických, ale i endoskopických. "Crohnova choroba může postihnout jakoukoli část trávicí trubice, ať už se jedná o spojení tenkého a tlustého střeva, nebo horní části tlustého střeva. Proto je v jejím případě nutný komplex mnoha vyšetření," dodává Lukáš.

Včasná diagnóza je přitom zásadní. Ústup obtíží totiž nemusí znamenat, že je nemoc pryč. Ostatně tak to bylo i u paní Michaely, které se nemoc vrátila zrovna v době, kdy byla těhotná. Nakonec se ale dostala k moderní biologické léčbě, díky které se jí podařilo nemoc zkrotit.

Pokud by se tak nestalo, mohlo to být mnohem horší. "Především u Crohnovy choroby je důležité pacienty dlouhodobě sledovat. Hrozí jim totiž závažnější komplikace – zúžení trávicí trubice nebo její proděravění," upozorňuje Lukáš. Pacienti tak mohou mít velké a náhlé problémy s průchodem potravy. Pak už je nutná operace.

Onemocnění ledvin v začátcích nebolí, varuje lékař. Pozor na tři nenápadné příznaky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.