Moderní bydlení

Začíná tiše, může skončit závažně. Lékař varuje před příznaky zákeřné nemoci

Michaela byla ještě dítě, když jí lékaři odhalili vážnou nemoc. Přitom na to přišli vlastně náhodou. Podobně tomu bývá i u dalších pacientů. Tato nemoc totiž přichází plíživě a její příznaky jsou snadno zaměnitelné s jinými. Řeč je o Crohnově chorobě.

"Průměrná doba od prvních obtíží do určení diagnózy se v tomto případě pohybuje mezi 12 a 16 měsíci," říká gastroenterolog Milan Lukáš. Nemoc se totiž ze začátku projevuje bolestmi břicha, vyčerpáním, nepravidelnou stolicí a mírným hubnutím, což jsou symptomy, které mohou souviset i s jinými nemocemi.

"Příznaky Crohnovy choroby bývají na začátku vágní. Pokud přetrvávají, měl by praktický lékař provést základní laboratorní vyšetření včetně vyšetření stolice. Jestliže výsledky odhalí chudokrevnost a zánětlivé parametry, odešle pacienta do péče specialisty," popisuje Tomáš Douda, zástupce přednosty II. gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

[chooze:article;value:549884]

​Odhalit Crohnovu chorobu trvá i proto, že je potřeba provést vícero vyšetření, tedy nejen laboratorních a sonografických, ale i endoskopických. "Crohnova choroba může postihnout jakoukoli část trávicí trubice, ať už se jedná o spojení tenkého a tlustého střeva, nebo horní části tlustého střeva. Proto je v jejím případě nutný komplex mnoha vyšetření," dodává Lukáš.

Včasná diagnóza je přitom zásadní. Ústup obtíží totiž nemusí znamenat, že je nemoc pryč. Ostatně tak to bylo i u paní Michaely, které se nemoc vrátila zrovna v době, kdy byla těhotná. Nakonec se ale dostala k moderní biologické léčbě, díky které se jí podařilo nemoc zkrotit.

Pokud by se tak nestalo, mohlo to být mnohem horší. "Především u Crohnovy choroby je důležité pacienty dlouhodobě sledovat. Hrozí jim totiž závažnější komplikace – zúžení trávicí trubice nebo její proděravění," upozorňuje Lukáš. Pacienti tak mohou mít velké a náhlé problémy s průchodem potravy. Pak už je nutná operace.

Onemocnění ledvin v začátcích nebolí, varuje lékař. Pozor na tři nenápadné příznaky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.