Začínají platit nové jízdní řády. Netýká se změna i vašeho spoje? PŘEHLED

Na železnici začal od půlnoci platit nový jízdní řád, který přinesl v dopravě řadu změn. Dopravci slibují zrychlení přepravy i novinky týkající se pohodlí cestujících. Ne všude ale budou změny výrazné.

Arriva

"U našich vlaků mnoho změn není, zůstává zachován počet spojů, a cestující tak budou jezdit v podstatě podle zažitých jízdních řádů," sdělil TN.cz mluvčí společnosti Arriva Jan Holub.

"Od 10. prosince zajistíme provoz linky na trase Pňovany – Plzeň – Horažďovice předměstí. Žádné velké úpravy po změně dopravců nejsou. Na lince budou jezdit stále stejné nízkopodlažní a klimatizované vlaky, jízdenky se budou stále prodávat podle tarifu IDPK," informoval Holub.

"O několik minut dříve vyjede na svou trasu většina rychlíků z pražského hlavního nádraží po lince R26 do Českých Budějovic. Na víkendové spoje budou muset cestující přijít na nástupiště až o čtvrt hodiny dříve. Jen velmi drobné a doslova minutové změny jsou v jízdních řádech našich rychlíků R14 Pardubice – Liberec – Ústí nad Labem, R21 Praha–Tanvald, R22 Kolín–Šluknov nebo R24 Praha–Rakovník," doplnil Holub.

[chooze:article;value:531901]

RegioJet

"S účinností od 10. prosince 2023 dojde ke zkrácení cestovní doby z Brna do Prahy o 13 minut na 2 hodiny a 28 minut, v opačném směru z Prahy do Brna pak dojde k mírnému zkrácení jízdních dob. Zároveň se zkrátí cestovní doba na trase Praha–Ostrava o 13 minut, což pozitivně ovlivní vlaky jedoucí z Prahy do Košic, kde dojde k celkovému zkrácení jízdní doby až o 25 minut," chlubí se RegioJet ústy své mluvčí Alexandry Janoušek Kostřicové.

Na lince Praha–Brno–Bratislava také dopravce jeden spoj přidá. Místo tří tak budou čtyři. Zhorší se ale spojení do České Třebové. Ve směru do Prahy tam budou zastavovat jen některé vlaky, v opačném směru pak dokonce žádné.

Snadnější by mělo být ale vycestovat s RegioJetem na Ukrajinu. Pokračovat bude noční vlaková linka spojující Prahu s polskou Přemyšlí, na kterou navazuje spoj do Lvova a Kyjeva. Linka z Prahy do Košic by pak nově měla pokračovat až do ukrajinského města Čop. Nové spoje zamíří také do Německa, konkrétně z Prahy do Berlína.

Nové nízkopodlažní vlaky RegioJet nasadí na pražské linky spojující Smíchov s Běchovicemi a Roztoky u Prahy s Hostivaří. Cestující si budou moci jízdenky nově koupit také v bezhotovostních jízdenkových automatech napříč Českem. Pro ty pravidelné pak společnost spustí věrnostní program. 

[chooze:article;value:531336]

Leo Express

Leo Express ohlašuje návrat večerního spojení z Ostravy do Prahy, ke kterému přidá ještě večerní spoj z Prahy do Kolína, Pardubic a Ústí nad Orlicí. Z Ostravy do Prahy tak bude nově jezdit osm jeho vlaků za den, z Prahy do Ostravy pak sedm a osmý dojede pouze do Ústí.

Další změna nastane na trase z Prahy do Krakova, kde chce dopravce zrychlit své vlaky o hodinu a přidá i jednu zastávku. Stavět bude u osvětimského muzea holokaustu. Nový vlak, pojmenovaný Dunajská strela, pak vyjede na Slovensku, kde spojí Bratislavu s Komárnem.

[chooze:article;value:527318]

České dráhy

Velké změny připravuje největší český železniční dopravce České dráhy. Kromě zvýšení ceny jízdného v průměru o 9,5 % slibuje národní dopravce výrazné zlepšení svých služeb.

"Meziročně navýšíme počet bezbariérových spojů a spojů, ve kterých mají cestující k dispozici elektrické zásuvky a USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky, o zhruba 550 vlaků. O přibližně 900 vlaků pak navyšujeme počet spojů vybavených palubní Wi-Fi sítí," říká generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

V novém jízdním řádu budou mít celkem 8 738 různých vlaků. Denně pak průměrně vypraví 6 583 spojů. Palubní Wi-Fi síť bude k dispozici ve 4 026 spojích, možnost napájet osobní elektroniku by mělo nově nabídnout 2 754 vlaků. Změny proběhnou hlavně v regionech, kde chce dopravce nasadit desítky moderních vlakových souprav RegioFox a RegioPanter druhé generace.

[chooze:article;value:531094]

Novinky v regionech

V Libereckém kraji České dráhy navýší počet spojů na trati Liberec – Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem, kde prodlouží ranní a odpolední špičku. Počet vlaků pak stoupne také na trati mezi Doksy, Českou Lípou a Postoloprty, a to o víkendech a letních prázdninách. Trať z Liberce do Rovenska pod Troskami pak čeká posílení v době školních výletů od května do června.

Lidé v Ústeckém kraji se můžou těšit na přímé vlaky z Děčína, které budou zajíždět do Rybniště a Varnsdorfu. V Karlovarském kraji pak mají spojení mezi Chebem a Ašem zajišťovat kapacitnější soupravy a právě v Chebu a Karlových Varech přibydou nové přípoje u večerních vlaků. Ve Středočeském kraji zase výrazně posílí spojení mezi Rakovníkem a Blatnem u Jesenice. Přes týden o pět párů spojů, o víkendu o tři páry.

V Plzeňském kraji se propojí dva spoje, čímž vznikne přímý spoj z Radnic přes Plzeň do Bezdružic a zpět. Naopak při cestě z Domažlic do Plané u Mariánských Lázní bude nutné přestoupit v Tachově. V Jihočeském kraji pak dráhy posílí spoje v úsecích z Milevska a Chýnova do Tábora, mezi Blatnou a Strakonicemi a také mezi Jindřichovým Hradcem a Táborem. K omezení provozu některých vlaků pak dojde v úseku Písek–Protivín a v Březnici dojde k rozvázání části přípojů.

Ve Zlínském kraji bude posílena doprava v přepravní špičce v úseku Kroměříž – Bystřice pod Hostýnem. S Olomouckým krajem jej pak propojí nové vlaky mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Olomoucí. Do Olomouce zamíří i nový spěšný vlak z Velkých Losin.

V Moravskoslezském kraji pak o víkendech pojede většina vlaků Českých drah mezi Opavou a Českým Těšínem bez přestupu ve stanici Ostrava-Svinov. Ve večerních hodinách pak budou v Ostravě posunuty časy odjezdů posledních večerních vlaků do okolních měst tak, aby navazovaly na nový vlak IC 549 z Prahy a Olomouce.

Pražská integrovaná doprava

Změny na železnici se promítnou také do dopravy v největším českém městě. Vlaky nově začnou stavět v nové zastávce Praha-Rajská zahrada. Dojde ale také k omezení provozu osobních vlaků mezi hlavním nádražím a Smíchovem, a to z důvodu havarijního stavu výtoňského mostu. Linka S3 z Mělníka pak bude nově končit na hlavním nádraží, a ne na Masarykově, kam přijížděla dosud.

V České Třebové se srazily dva nákladní vlaky. Škoda činí 150 milionů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.